ENI повідомила про припинення закупівель іранської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ENI повідомила про припинення закупівель іранської нафти

Енергетика
185
Італійська нафтогазова компанія ENI повідомила про припинення закупівель іранської нафти у зв'язку зі вступом в силу санкцій ЄС і США. Керівництво компанії вирішило повністю припинити постачання нафти з Ірану хоча, згідно з умовами схвалених раніше санкцій, може продовжити поставки в рахунок боргів Ірану перед компанією, передає Reuters з посиланням на джерело в компанії.
ENI - єдина європейська компанія, що одержала право закуповувати нафту з Ірану в рахунок боргу після вступу санкцій проти Ірану в силу в липні 2012 року.
Відносно Ірану діє низка санкцій, покликаних змусити Ісламську Республіку відмовитися від атомних розробок. Так, 21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення відносно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного та фінансового секторів іранської економіки. Причиною цих заходів стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якій зазначалося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня.
Євросоюз 23 січня 2012 року схвалив новий пакет санкцій відносно Ірану, покликаний скоротити джерела фінансування ядерної програми країни. Рада ЄС ввела заборону на імпорт, придбання та транспортування іранської нафти і нафтопродуктів, а також належні до них фінансові та страхові операції. Заборона набуває чинності 1 липня 2012 року.
Іран - другий найбільший виробник нафти серед країн ОПЕК після Саудівської Аравії. У 2010 р. Іран перебував на третьому місці в світі за обсягами експорту нафти після Саудівської Аравії і Росії. На частку країн Євросоюзу на початок 2012 р. припадало близько 20% іранського експорту сирої нафти. Найбільшим же споживачем іранського "чорного золота" є Китай, який закуповує 20% видобутої в Ісламській Республіці нафти. За інформацією ОПЕК, загальна вартість річного експорту іранської нафти становить близько 71,6 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас