Європейська комісія дала рекомендації щодо економіки всіх країн ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська комісія дала рекомендації щодо економіки всіх країн ЄС

Казна та Політика
402
Європейська комісія схвалила в середу найважливіший у році пакет економічних пропозицій, заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.
"Ми визначили стан здоров'я бюджетної та економічної ситуації кожної із 27 держав-членів, і ми запропонували лікування", - сказав Баррозу на прес-конференції в Брюсселі.
Він зазначив, що пакет містить специфічні рекомендації для кожної країни щодо проведення необхідних реформ, які повинні привести до фінансової стабільності, відновлення економічного зростання та зайнятості.
Крім того, в документі є рекомендація щодо зони євро в цілому та окремий розділ по 12 країнах ЄС, які повинні якомога швидше усунути макроекономічні дисбаланси.
Всього пропозиції складають близько 1,5 тис. сторінок детального аналізу по країнах ЄС.
Лейтмотивом усього виступу голови Єврокомісії стала необхідність, незважаючи на деякі ознаки поліпшення, подальшого збільшення зусиль в економічній сфері й особливо все більшої економічної інтеграції.
Баррозу зазначив, що є певне поліпшення в сфері державних фінансів, але "ми не досягли наших цілей, і треба подвоїти зусилля". На національних рівнях держави-члени ЄС сприйняли всерйоз рекомендації Брюсселя за минулий рік, але зусилля мають бути продовжені, щоб їх економіки "встали на рейки". У реалізації структурних реформ є певний прогрес, але також вжитих зусиль все ще недостатньо.
"Треба йти далі і швидше", - сказав голова Єврокомісії.
Він підкреслив, що необхідно особливу увагу приділити боротьбі з безробіттям, і головне - серед молоді. Рівень молодіжного безробіття "дуже високий і неприпустимий".
Баррозу виділив три аспекти, які Єврокомісія буде просувати на червневому саміті ЄС 28-29 червня: необхідність зусиль для реалізації специфічних економічних рекомендацій по країнах ЄС, "не розмиваючи їх"; згоду щодо ініціатив зростання, в тому числі на запропоновані Єврокомісією проект єврооблігацій, збільшення капіталу Європейського інвестиційного банку та оптимізацію структурних фондів ЄС; переконання голів держав і урядів, якщо вони хочуть реального економічного зростання, що майбутній бюджет Євросоюзу повинен "мати у своєму розпорядженні кошти для інвестування в майбутнє, інвестування у зростання і зайнятість".
Голова Єврокомісії також підкреслив необхідність додаткових заходів, які дозволять "завершити становлення валютного союзу, щоб прийти до повного економічного союзу". "Єврокомісія буде захищати амбіційний підхід: ці заходи могли б включити банківський союз з інтегрованим фінансовим контролем і з єдиною програмою захисту заощаджень", - пояснив Баррозу.
Він зазначив, що немає чарівних засобів, і досягнення цих цілей потребує часу, в тому числі з юридичних причин.
"Я б хотів також, щоб додатково поміркували над демократичною законністю і відповідальністю в тому, що стосується забезпечення більшої інтеграції. Ми повинні показати нашу рішучість йти далі. Перед нами значні виклики, і наші зусилля мають бути теж значними, щоб ми могли сказати, що пройшли кризу", - підкреслив Баррозу.
Заступник голови Єврокомісії Оллі Рен, що виступив з окремою прес-конференцією з тими ж економічними рекомендаціями, назвав їх "безпрецедентним досвідом аналізу європейської економіки".
Він зупинився на економічному становищі низки країн ЄС, позитивно відзначивши зусилля Іспанії щодо виходу з кризи. Рен оцінив бюджетний план цієї країни на 2013-2014 роки як солідний і схвалив низку вжитих Мадридом заходів.
Відповідаючи на репліку про те, що під час виборчої програми в Греції всі політичні партії вимагають перегляду другої програми оздоровлення фінансів, Рен сказав, що "ця програма призначена для того, щоб повернути Грецію на шлях економічного зростання".
"Мова йде про пакт солідарності, укладений між 16 членами зони євро, з одного боку, і урядом і парламентом Греції, а також грецьким народом - з іншого. На нашу думку, основним є те, щоб усі, хто підписав цей пакт, поважали свої взаємні зобов'язання", - заявив заступник голови Єврокомісії з економічних питань.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас