Чи проживе Молдова без фінансової допомоги? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи проживе Молдова без фінансової допомоги?

Казна та Політика
611
У середньостроковій перспективі Молдова зможе відмовитися від зовнішньої допомоги. Гроші в країні є, вважають експерти оціночної місії МВФ. При цьому більше половини населення країни живе в бідності.
В недалекому майбутньому Молдова зможе відмовитися від великих обсягів зовнішньої допомоги, якщо розширить податкове поле і буде проводити правильну фіскальну політику. У країни достатній потенціал, щоб розвиватися самостійно. До такого висновку прийшли експерти оціночної місії МВФ за підсумками свого травневого візиту до Кишинева.
Затягнути паски тугіше і злізти з голки
Коментуючи висновки експертів, постійний представник МВФ в Молдові Тахир Мірзоєв заявив, що мета фіскальної політики - перехід до більшої самостійності бюджету і меншої залежності від зовнішньої допомоги. Мова йде про надзвичайні її обсяги, які допомагають вибиратися з кризових ситуацій, підкреслив Мірзоєв. Гроші в країні є, головне - правильно ними розпоряджатися.
Такий висновок, зізнається голова мінекономіки Молдови Валерій Лазер, його навіть тішить. Країні дійсно пора використовувати власний потенціал. Але для цього потрібно точно визначити пріоритети і поліпшити менеджмент. Сьогодні ж доведеться затягнути пояси тугіше, зменшити бюджетні витрати приблизно на мільярд леїв (понад 800 мільйонів доларів) і поліпшити податкове і митне адміністрування.
За словами прем'єр-міністра Влада Філата, відповідні поправки до бюджету будуть внесені до завершення весняно-літньої сесії парламенту.
Політичний оглядач Ігор Боцан впевнений, що Молдову чекають важкі часи, але пора "злізти з голки" зовнішніх запозичень. За словами експерта, західні партнери дійшли до висновку, що Молдова звикла до постійних грошових ін'єкцій, в той час як реформи простоюють. І якщо зараз не вжити радикальних заходів, то всі зміни, яких так давно чекає суспільство, в тому числі реформа судової системи, залишаться лише на папері.
Країна не виживе?
Без зовнішньої допомоги при нинішньому уряді Молдова не виживе, а збільшення податків "змусить бізнес сховатися в тіні", вважає колишній міністр економіки, депутат парламенту Ігор Додон. Адже вже сьогодні великі компанії не реінвестують кошти у розвиток, а вивозять гроші за кордон. Навряд чи в такій ситуації можна говорити про те, що країна володіє серйозним потенціалом для самостійного розвитку, відзначає Додон.
У той же час депутат від опозиційних комуністів Едуард Мушук стверджує, що партнерство уряду з МВФ і виконання всіх рекомендацій фонду лише збільшують зовнішній борг країни і погіршують життя її громадян. За його інформацією, кошти з останнього траншу МВФ - понад 100 млн. доларів - не дійшли до реального сектора економіки. Вони потрапили до резервного фонду Нацбанку, а потім були розміщені на рахунках банків західних країн. Тобто, гроші в Молдови - віртуальні, а борги - реальні, заявив Мушук в інтерв'ю DW.
Загрузли в кризі
У звіті останньої оціночної місії МВФ йдеться, що після дворічного стабільного зростання економіка Молдови в першому кварталі поточного року переживає спад. Упав обсяг промислового виробництва, знизилися темпи зростання зовнішньої і внутрішньої торгівлі, скоротилися грошові перекази від трудових мігрантів.
Дані останнього соцопитування, проведеного Інститутом публічної політики в травні цього року, свідчать про те, що 74 відсотка молдовських громадян не можуть дозволити собі найнеобхідніше, а у 77 відсотків взагалі немає заощаджень "на чорний день".
У той же час в країні є й такі, хто фінансової допомоги явно не потребує: у Молдові офіційно зареєстровано 204 лейові мільйонери.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас