Без кредиту МВФ Україна протримається три місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без кредиту МВФ Україна протримається три місяці

Казна та Політика
3641
Міжнародний валютний фонд наполягає на проведенні в Україні непопулярних реформ. Зокрема мова йде про введення нових податків, жорстку бюджетну економію, підвищення комунальних тарифів та плаваючий курс гривні. Голова місії МВФ заявив, що інакше кредиту нам не бачити. Аналітики вважають, що уряду не вдасться далі відкладати непопулярні реформи. Без підтримки Фонду запаси валюти в Україні вичерпаються до кінця цього року, і гривня просто впаде. До пропозицій взяти в борг у інших європейських фінансових структур чи Росії експерти ставляться досить скептично. Після відмови від співпраці з МВФ більшість великих банків або не захочуть з нами працювати, або зажадають величезний відсоток.
Голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні Крістофер Джарвіс почав свій підсумковий брифінг, який пройшов в будівлі Національного банку, з нагадувань про вимоги Фонду. "Ми рекомендуємо провести суттєве одноразове підвищення тарифів ще до початку впровадження стратегії енергоефективності. І надалі проводити регулярний перегляд тарифів відповідно до календарного плану", - сказав Джарвіс. Так він прокоментував наміри уряду якомога довше відтягнути терміни підвищення комунальних тарифів. Раніше перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський говорив, що перед підвищенням тарифів уряд запровадить енергозберігаючі технології (що може зажадати близько 5-7 років та інвестицій на десятки мільярдів доларів) і програму масового субсидування населення. Але МВФ непохитний - вимога про підвищення ціни газу для населення на 30% і на 58% для підприємств комунальної енергетики залишається на порядку денному. За експертними оцінками, такий крок призведе до зростання тарифів на тепло і гарячу воду на 50-75%.
Джарвіс відкрито визнав, що МВФ грошей українському уряду не дасть доти, поки не будуть виконані ключові вимоги. Аналітики вважають, що уряд не зможе довго стояти на своєму, і вимоги Фонду доведеться виконувати вже дуже скоро - без його кредитів запаси валюти вичерпаються до кінця року, що поставить під сумнів стабільність гривні. "Незважаючи на стабільну ситуацію на даний момент, в третьому і четвертому кварталах ми прогнозуємо істотне зниження валютних резервів НБУ. Особливо, якщо Україна не відновить програму підтримки МВФ. Без підтримки Фонду рівень резервів підійде до критичної позначки три місяці імпорту (до 24 млрд доларів) вже в четвертому кварталі. За нашим базовим сценарієм, до того часу Україна відновить співпрацю з МВФ і курс гривні втримається на рівні 8 грн/долар", - сказав в коментарі "Известиям в Украине" аналітик інвесткомпанії "АРТ Капітал" Олег Іванець.
Інша вимога МВФ - вільно плаваючий курс гривні. Сьогодні його регулює Національний банк за допомогою інтервенцій, якщо на ринку не вистачає валюти. Останній раз на такий крок НБУ пішов кілька днів тому, коли котирування міжбанківського валютного ринку злетіли до рівня кризового 2009 року. До цього Нацбанк чотири місяці взагалі не втручався у валютний ринок - все було спокійно, курс стабільний. НБУ був змушений згладити ситуативну девальвацію гривні і дав ринку сигнал: курс буде таким, як треба. "Ми впевнені, що більша гнучкість обмінного курсу допоможе краще адаптуватися Україні до змін економічних умов і буде служити кращим буфером проти зовнішніх шоків", - сказав голова місії МВФ, дипломатично натякаючи, що курс гривні пора плавно опускати. Та й українські аналітики відкрито говорять про те, що економічне зростання в Україні сьогодні може стимулювати тільки легке знецінення гривні до долара. Про різкий обвал національної валюти ніхто не говорить, але про "м'яке просідання" на 10-12% аналітики заявляють все частіше. Тим більше, що виручка експортерів вже почала знижуватися. Зменшення попиту і цін у Європі, Росії та на інших ключових ринках призвело до того, що за підсумками чотирьох місяців року прибутки експортерів металу (а це близько 60% обсягів експорту) знизилися вже на 12%, в порівнянні з таким же періодом минулого року - повідомили в Державній службі статистики. У самому МВФ вважають, що в наступному році курс може скласти 8,31 грн/долар.
Новим головним болем для найбільшого кредитора України стала соціальна щедрість уряду напередодні осінніх виборів. Нещодавно були направлені додаткові гроші на підвищення соціальних стандартів і нові інвестиційні проекти, що в сумі склало близько 33 млрд грн. У МВФ вважають, що українська влада погарячкувала - така щедрість може розбалансувати бюджет, що поставить під сумнів платоспроможність країни. Оскільки шляху назад немає - гроші у пенсіонерів і пільговиків відібрати вже не можна, Фонд пропонує уряду посилити наповнення бюджету. "Змінами до бюджету передбачено збільшення видатків на зарплати і пенсії, а джерелом їх фінансування визначено збільшення бюджетних надходжень. Для виконання запланованого урядом показника дефіциту бюджету 1,8% ВВП необхідні додаткові заходи", - сказав Джарвіс. Без посилення податкового преса, на його думку, дефіцит бюджету буде тільки зростати. Серед необхідних заходів для наповнення бюджету представник МВФ назвав збільшення ставок податків "для багатих верств населення" і скасування податкових пільг.
За матеріалами:
Ізвестія в Украінє
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас