Голова МВФ Крістін Лагард розкритикувала політику Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова МВФ Крістін Лагард розкритикувала політику Греції

Казна та Політика
485
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард першою з політиків такого рангу безпосередньо звинуватила Грецію в недостатніх зусиллях у боротьбі з борговою кризою. На її думку, греки повинні собі самі допомогти шляхом неухильної сплати податків у державну скарбницю. В ЄС зростає занепокоєння з приводу негативних наслідків виходу Греції із зони євро.
За словами Крістін Лагард, вона відчуває більше співчуття до населення африканських країн, що живе в крайній бідності, ніж до громадян держави, що загрузла в боргах, із зони євро. Про це вона заявила в минулі вихідні в інтерв'ю британській Guardian. Лагард відкинула також можливість того, що міжнародні організації-донори, які надають Греції багатомільярдну допомогу, підуть на пом'якшення умов надання цієї підтримки, пов'язаної з проведенням владою країни структурних реформ. "Грекам пора нарешті пройти свою частину шляху", - зазначила голова МВФ, маючи на увазі виконання умов, на яких Греція отримує кредити.
"Мене більше турбує доля дітей, які ходять в школу в маленькому селі в Нігері, у яких заняття тривають дві години на день, і один стілець на трьох, і які дуже хочуть здобути освіту", - заявила Лагард. Що ж стосується Греції, то, як зазначила голова МВФ, вона пам'ятає "і про тих її мешканців, які постійно намагаються уникнути сплати податків".
За минулі два з половиною роки, з тих пір як Греція виявилася не здатна самостійно забезпечувати свою фінансову спроможність і залежить від міжнародної допомоги, ще жоден високопоставлений політик так прямо і відверто не критикував Афіни. На запитання про те, чи важче ставити жорсткі умови багатій країні, ніж бідній, Лагард відповіла: "Ні, не важче, тому що завдання фонду та моя робота полягають у тому, щоб говорити правду незалежно від того, хто сидить навпроти тебе за столом переговорів. Скажу вам, що іноді важче вимагати приведення в порядок бюджету і скорочення дефіциту в уряду країни, річний дохід на душу населення якої складає три, чотири або п'ять тисяч доларів. Тому що я знаю, як це позначиться потім на соціальних програмах і підтримці найбідніших верств населення".
Тим часом загроза виходу Греції з валютного союзу турбує ділові кола Європи. Так, голова Європейського аерокосмічного та оборонного концерну EADS Луї Галлуа не відкидає, що Греція покине зону євро, викликавши ефект доміно. Шеф EADS упевнений, що євро Європі потрібен і що європейці хочуть мати єдину валюту. При цьому Луї Галлуа визнає і те, що "ніхто точно не знає, як виходити з євро".
Незважаючи на всі існуючі ризики, країнам зони євро слід передбачити варіант виходу Греції з валютного союзу. "Це просто необхідний захід відповідальності за те, щоб були проаналізовані всі можливі опції", - заявив член правління Commerzbank Мартін Цильке в опублікованому сьогодні інтерв'ю газеті Tagesspiegel.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас