Ціна дружби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна дружби

1156
Чим ближче до виборів, тим запекліші суперечки всередині кожної політсили. Заради місця в списках або окрузі політики готові піти на багато чого. Навіть на розвал опозиції, наприклад. Разом з тим, знаходяться охочі "продати" підтримку.
Складні стосунки?
Об'єднана опозиція тріщить по швах. Принаймні так запевняють в "Українській правді". Згідно з їх джерелами, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок "озвучив" соратнику по опозиції - голові партії "Фронт змін" Арсенію Яценюку претензії у зв'язку з розподілом виборчих округів Комітетом опору диктатурі. Спочатку передбачалося, що три головні учасники КОД - "Батьківщина", "Фронт змін" і "Свобода" отримають по одному округу у Львові. Але пізніше, за інформацією видання, проти такого варіанту категорично виступило ВО "Свобода". Причина - невпевненість у проходженні до ВР. Сьогодні рейтинги українських націоналістів показують, що їм належить ще попрацювати для того, щоб подолати 5-ти відсотковий бар'єр. Але не піти на чолі списку Тягнибок не може. Ось чому, за інформацією УП, був придуманий "хитрий план" - віддати один з мажоритарних округів у Львові людині, яка в разі провалу "Свободи" на виборах поступиться своїм депутатським мандатом лідеру націоналістів. Такою людиною виявився брат Олега Тягнибока - Андрій. А округом - Сихівський район. Там у "свободівців" дуже хороші шанси. Та ось біда - цей округ був обіцяний Андрію Парубію. У тому окрузі, який спочатку призначався для "Свободи" Андрій Тягнибок зіткнеться з сильним противником і не факт, що переможе. Проте Парубій, який відійшов від "Нашої України" і примкнув до політсили В'ячеслава Кириленка "За Україну" має серйозне лобі в особі політсили Яценюка. В результаті КОД опинився перед загрозою розколу. Інформацію про подібну "рокіровку" автор статті - Сергій Лещенко - отримав зі своїх джерел в партії.
У "Свободі" все спростовують. "Змушений констатувати, що та частина статті, яка стосується "Свободи", абсолютно не відповідає дійсності... Офіційно заявляю, що Андрій Тягнибок не тільки не піде кандидатом у народні депутати в Сихівському окрузі Львова, але його кандидатура навіть гіпотетично не розглядається Комітетом опору диктатурі в цьому окрузі", - зауважив Олег Тягнибок. "Як лідер ВО "Свобода" уповноважений заявити: ніхто з свободівців, які перемогли в мажоритарному окрузі, ні в якому разі не здасть свій мандат на чиюсь користь, навіть на користь голови партії. Нам подібні маневри на думку не спадали. Напевно, ті інформатори, які підсунули Сергію Лещенку ці висмоктані з пальця фантазії, судять в міру власної зіпсованості і заангажованості", - запевнив він українців. ""Свобода" і раніше попереджала, що будуть спроби пересварити членів КОД між собою за допомогою різних пліток і провокацій", - резюмував Тягнибок. Примітно, що з боку партії Яценюка реакції на статтю на УП не було. На партійному сайті - новини із зустрічі лідера "фронтовиків" в різних регіонах країни, розповіді про переслідування партійців в областях, але немає спростування тієї інформації, яку опублікувало видання. Мовчать і в партії "За Україну!". Слід зазначити, що це не перший випадок інформації про сварки між учасниками КОД. Проте всякий раз опозиціонери відхрещувалися від участі в уявних сварках. Однак тональності заяви лідерів свідчать - між учасниками КОД не все гладко. Кожна з політсил хоче зміцнити своє становище. Але зробити цього, не образивши інші політсили, практично неможливо. Це не додає міцності позиціям КОД. Втім, опозиціонерам вже поспішають на допомогу. Але це сприяння не буде безоплатним.
Народна підтримка
Кримські татари - одна з найбільш монолітних в політичному плані груп. Незважаючи на багато розбіжностей серед представників цього народу (починаючи від субетнічних і закінчуючи релігійними), кримські татари на виборах демонструють завидну єдність. Такий ресурс навряд чи може залишатися поза виборами. В минулі часи кримські татари підтримували свого лідера Мустафу Джемільова. Останній очолював Меджліс, а крім цього був членом Народного Руху України, який, в свою чергу, входив в НУНС. Але часи змінюються - "нашоукраїнці" вже давно не та політсила, якою вони були в 2006-му та 2007-му. Останні соціологічні опитування демонструють: цей блок в парламенті опиниться лише завдяки якомусь диву. І ось, коли в пресі щосили обговорювали розбрати в КОД, лідер кримських татар обіцяє опозиціонерам підтримку. "Швидше за все, НУНС, БЮТ, не відкидається Кличко. Національно-демократичні сили", - відповів він в суботу на запитання журналіста 5-го каналу про те, кого ж підтримають татари. Але така щедрість - не задарма. "Та політична сила, з якою ми укладемо угоду, з нашої точки зору повинна в прохідній частині списку виділити нам два місця. Без прізвищ. Хто буде, це буде визначати національний з'їзд. А в мажоритарних округах ми підтримаємо тих кандидатів, яких висуне та політична сила, з якою ми підемо в союз", - заявив Джемільов. Він нагадав, що до рекомендацій Меджлісу прислухаються 70-85% кримських татар. Якщо ж ніхто з націонал-демократів не захоче піти на союз з татарами, вони і зовсім відмовляться брати участь у виборах. "Кримські татари можуть взагалі ігнорувати вибори, оскільки для нас це (місця в ВРУ) дуже важливо", - зауважив лідер Меджлісу.
Здавалося б, навіщо лідеру однієї з найбільш згуртованих груп населення пропонувати підтримку кому б то не було, тим більше, відмовлятися від місць по мажоритарних округах, натомість обіцяючи підтримати того, хто там буде балотуватися від союзників? Адже у низці регіонів Криму, наприклад, на Керченському півострові, кількість кримських татар - близько третини населення. При цьому, на відміну від слов'янського населення півострова, татари більш згуртовані і, швидше за все, проголосують за того кандидата, якого порадить Меджліс. А от слов'яни обиратимуть між "регіоналами", комуністами Петра Симоненка і комуністами Леоніда Грача. Крім цього, є ще низка не таких уже слабких регіональних партій та місцевих політиків. В таких умовах у кримських татар є всі шанси привести в мажоритарних округах, особливо на сході, передгірних і степових районах Криму своїх кандидатів.
Справа в тому, що за минулий час змінився не тільки НУНС, але і самі кримські татари. Вже не рідкість чвари між представниками різних шкіл ісламу, та й сам Джемільов може позбутися крісла голови Меджлісу. Минулої весни проти нього виступила група старійшин народу. Крім того, з'явилися нові політичні організації кримських татар. Наприклад - Міллі Фірка. Безумовно, у випадку, якщо татари відчують небезпеку від тієї чи іншої політичної сили, вони, незважаючи на чвари і розбіжності, швидко згуртуються. Але чи буде їх єднання відбуватися навколо Медлжіса і, особливо, його лідера? Це не знає ніхто. Тим більше, за останні роки зіпсувалося ставлення до кримських татар з боку деяких націоналістичних організацій. "Переломним моментом" стала справа Олексія Паршакова - члена "Патріота України", який в Генічеську під час масової бійки з силами місцевих жителів (3 проти 15) обороняючись убив одного з нападників татар. Паршаков був засуджений. Після цього багато націоналістів переглянули своє ставлення до кримських татар. Та й останні переглянули своє ставлення до націоналістів. Не слід скидати з рахунків і активність "Партії регіонів", яка обіцяє схвалити закон "Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою" і закон про регіональні мови, завдяки якому кримськотатарська мова може стати більш використовуваною, в т.ч. і в діловодстві. Джемільов категорично заперечує можливість співпраці з ПР. Але чи висловлює він думку всіх кримських татар? З урахуванням всього вищезазначеного зрозуміло бажання забезпечити представництво членів Межліса в українському парламенті.
За таких непростих умов і для опозиції, і для її ймовірних союзників, і проходить підготовка до парламентських виборів. І чим більше буде розбрату серед них, тим сильнішими будуть позиції влади.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас