Грецький тупик — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецький тупик

Казна та Політика
1449
Загострення ситуації в єврозоні та в Греції в останні кілька тижнів очевидно пов'язано з тим, що тепер роль політичного фактора важлива як ніколи. До цих пір переговори про реструктуризацію в основному проходили в руслі економічної дискусії, але вступ Європи в електоральний цикл говорить про те, що соціальні фактори та політика будуть виходити на перший план. Це додатково ускладнює і так непросту економічну ситуацію і найближчим часом стане фактором падіння фінансових ринків і проблем в банківському секторі, пише Вfm.ru.
Хоча зараз число експертів, які прогнозують вихід Греції з єврозони, зростає як ніколи, я, як і раніше, вважаю, що це рішення не виглядає таким вже однозначним. Є суто економічні аргументи. Неможливість Греції і далі жити в умовах бюджетного стиснення очевидна, але вихід із зони євро навряд чи дозволить поліпшити ситуацію. Є технічна проблема - перехід на національну валюту буде означати необхідність конвертації всіх рахунків з євро в драхми. Як проводити цю конвертацію, як, наприклад, конвертувати кредити, видані європейськими банками грецьким компаніям в євро? Якщо вважати це зовнішнім боргом, то це зведе нанівець весь сенс девальвації, якщо конвертувати ці кошти в драхми, то це буде ударом для європейських банків і ймовірним приводом для юридичних позовів, які на тривалий термін закриють фінансовий ринок Греції.
Є проблема економічна - Греція знаходиться в умовах первинного дефіциту бюджету, це означає, що доходів не вистачає на фінансування соціальних видатків бюджету. Після виходу із зони євро економічна активність впаде, хоча б тому, що перший час фінансовий сектор буде в глибокій кризі і збирання податків впаде. В уряду в такій ситуації два незавидні виходи - або вмикати друкарський верстат, який обрушить нову валюту, або затримувати виплати зарплат. Крім того, потрібно розуміти, що експортних доходів у Греції теж немає, є доходи від туризму, але не факт, що їх динаміка буде сприятлива для країни. Потрібно розуміти, що безробіття серед молоді, тобто в групі населення 15-25 років, становить в Греції 48% (!). Очевидно, що в таких умовах країні з великою ймовірністю забезпечений дуже болючий перехід до своєї фінансової самостійності.
Крім того, на мій погляд, і політичні чинники однозначно складаються на користь виходу Греції. Ніхто з нинішніх європейських політиків не захоче ухвалювати подібного рішення, оскільки його наслідки будуть катастрофічними. Грецькі політики і так відкрито говорять, що вони хочуть залишитися в єврозоні, просто не хочуть виконувати домовленості з кредиторами. Німеччина не готова йти на поступки, але й приймати рішення про виключення Греції з єврозони не буде, так як це штовхне країну до гарантованого дефолту, а канцлеру Меркель в 2013 році потрібно йти на вибори. Тому, як це не парадоксально, але саме небажання брати відповідальність за масштабні наслідки може змусити країни відновити діалог, але, мабуть, вже після виборів в Греції, тобто після 17 червня.
Зрозуміло, ймовірність негативного сценарію зараз вже далеко не нульова, і можливий вихід Греції, який все ж не можна абсолютно списувати з рахунків, може статися в результаті набору випадкових обставин. У цьому сенсі принципово важливим є стан справ в грецьких банках. Недавнє рішення ЄЦБ призупинити їх рефінансування є небезпечним фактором, який може одночасно додатково ускладнити економічну ситуацію і спровокувати радикалізацію політичних процесів в Греції. Збіг політичних факторів безумовно може змусити ухвалити небезпечне рішення, наслідки якого навіть передбачити важко.
Очевидно тільки, що вихід Греції із зони євро буде схожий на колапс Lehman Brothers, тобто запустить ефект доміно на всіх фінансових ринках, і крім того створить тиск на бюджети. Без сумніву, це змусить світові Центральні банки перейти до політики активної підтримки фінансових і валютних ринків, але з іншого боку очевидно також, що витрати компаній і споживачів будуть значні. Припускаю, що досвід 2008 року змусить шукати компромісний вихід з нинішньої кризи, але в найближчі тижні фінансові ринки будуть дивитися вниз. Адже навіть у випадку, якщо Греція залишиться в єврозоні, проблема зростання все одно залишається невирішеною.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас