Іспанія надасть банку Bankia 19 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанія надасть банку Bankia 19 млрд євро

Казна та Політика
188
Екстрені заходи для порятунку іспанського банківського конгломерату Bankia обійдуться Мадриду приблизно в 19 млрд євро, повідомляє CNN.
Виділення такого великого обсягу коштів уряд Іспанії виправдовує необхідністю стабілізувати фінансовий сектор країни, а також відновити втрачену довіру інвесторів і вкладників.
В підсумку загальна вартість націоналізації кредитної установи з урахуванням виділених раніше 4,5 млрд євро складе близько 23,5 млрд євро. Після цього до уряду відійде приблизно 90% активів банку, який є другим за обсягом депозитів резидентів Іспанії.
У керівництві Bankia відзначають, що залучені кошти в основному будуть спрямовані на доведення коефіцієнта покриття до 49%. При цьому рівень достатності базового капіталу Core Tier 1 ratio досягне 9,6%, тобто рівня провідних гравців ринку. Примітно, що Bankia провів переоцінку фінансових показників за 2011 р., заявивши про збитки 2,97 млрд євро проти чистого прибутку 309 млн євро, про який говорилося раніше.
Відзначимо, що починаючи з середини травня ц.р. уряду Іспанії доводиться практично щодня вживати нові заходи для стабілізації фінансового сектора, який і без нових потрясінь у вигляді ситуації з Bankia зазнав досить багато негативних наслідків економічної кризи. За оцінками експертів, це стало наслідком агресивної політики кредитних установ, які, "роздуваючи бульбашку" на ринку нерухомості, видали ненадійним забудовникам кредити на суму понад 180 млрд євро.
Напередодні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's знизило довгостроковий кредитний рейтинг п'яти банків Іспанії. Так, довгостроковий і короткостроковий кредитний рейтинг Bankia знижений з BBB-/A-3 до BB+/B. Довгостроковий кредитний рейтинг BFA знижений з BB- до B+. Знижено також довгострокові і короткострокові рейтинги Banco Popular Espanol з BBB-/A-3 до BB+/B. Банку Bankinter рейтинг змінився з BBB-/A-3 на BB+/B. Для Banca Civica довгостроковий рейтинг знижений з BB+ до BB, короткостроковий рейтинг прирівняний до B.
Дане рішення ухвалене у зв'язку зі зниженням кредитного рейтингу самої Іспанії місяць тому. 27 квітня ц. р. S&P знизило суверенний рейтинг Іспанії на два щаблі - до рівня ВВВ+. Коментуючи ситуацію, що склалася, голова МЗС Іспанії Хосе Мануель Гарсія-Маргаліт заявив, що його країна опинилася на порозі кризи "величезного масштабу".
Як повідомлялося раніше, Іспанія найняла Goldman Sachs для оцінки стану банків країни.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас