Вибори у Греції вирішать долю євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори у Греції вирішать долю євро

Валюта
2194
Ринки не люблять невизначеності. Тому інвестори напевно не захочуть серйозно вкладатися в європейську валюту перед повторними виборами в Греції. Це полегшить спекулянтам гру на зниження. Курс євро до долара, впритул наблизившись 23 травня до позначки 1,25, впав тим самим до мінімального рівня з липня 2010 року. Це - прямий результат тієї невпевненості, яка панує на світових фінансових ринках напередодні призначених на 17 червня повторних парламентських виборів в Греції.
Спекулянти осідлали тренд
На цих виборах буде, по суті справи, вирішуватися питання про подальше перебування Греції в єврозоні. На даний момент, судячи з опитувань, дуже ймовірна перемога політичних сил, які виступають категорично проти виконання Афінами тих умов, на яких Греції надається фінансова допомога. Що і як буде відбуватися після того, як греки позбудуться цієї допомоги, передбачити зараз вкрай важко.
У настільки невизначеній ситуації багато міжнародних інвесторів воліють не відкривати нові великі позиції в євро і частково розпродують наявні. Все це тільки полегшує гру спекулянтів, які приймають рішення, як правило, на основі технічного аналізу ринку. А ціла низка технічних індикаторів говорить про те, що європейська валюта знаходиться в даний момент в яскраво вираженому знижувальному тренді. Іншими словами, графіки прямо-таки закликають трейдерів короткостроково продавати євро і купувати долари.
Політичні і ділові кола Німеччини готові до сценарію, який ще недавно вважався катастрофічним. Тепер же фахівці вважають, що навіть якщо в Афінах справа дійде до банкрутства, валюта євро особливо не постраждає.
Осідлавши тренд, гравці на валютному ринку Forex саме цього тижня домоглися серйозної перемоги: спочатку, 22 травня, вони дотиснули курс євро до зони підтримки в районі 1,265, а потім, 23 травня, пробили цей дуже важливий рубіж, від якого євро чотири місяці тому, в середині січня, успішно відскочив. Якщо найближчим часом європейській грошовій одиниці не вдасться повернутися на рівень 1,265 або хоча б ґрунтовно закріпитися в діапазоні 1,25-1,26, то досить імовірний подальший рух вниз. З технічної точки зору нинішній "передвиборний" виток падіння може тривати до рівнів 1,20 і навіть 1,19.
Боязнь "ефекту доміно"
Звичайно, будь-яка девальвація валюти в певній мірі свідчить про зниження довіри інвесторів. Проте, значення того різкого руху вниз курсу євро, що відбувається зараз, багаторазово посиленого суто спекулятивною грою, не варто перебільшувати. Це, безумовно, результат очевидних проблем в європейському валютному союзі, але зовсім не знак великої біди, що насувається. З Грецією або без Греції - євро залишиться другою за важливістю резервною валютою в світі.
Та й події в Греції страшні не самі по собі, а всього лише як прецедент, як можливий початок "ефекту доміно". Ринки побоюються, що слідом за Афінами від суворої бюджетної дисципліни та кардинальних реформ захочуть відмовитися Лісабон та Мадрид. А що, якщо відбудеться прямо протилежне? Чи не може той соціально-економічний кошмар, в якому опиняться греки в разі виходу з єврозони, спонукати іспанців, португальців, італійців, та й французів, навпаки, з великим завзяттям взятися за реформи?
Передвиборна безкомпромісність нового президента Франції
До речі, з Парижа поки надходять суперечливі сигнали про готовність нового французького президента послідовно займатися оздоровленням держфінансів. Франсуа Олланд вельми демонстративно протиставляє себе канцлеру Німеччини Ангелі Меркель (Angela Merkel) і тому курсу, яким вона йшла разом з його попередником Ніколя Саркозі. І ці розбіжності між двома політичними важкоатлетами теж тиснуть зараз на курс євро.
Однак і тут поворотним моментом може стати все той же день 17 червня, коли у Франції пройде другий тур парламентських виборів. Багато спостерігачів вважають, що нинішня конфронтаційна жорсткість Олланда багато в чому пояснюється саме передвиборчою кампанією. Забезпечивши своїй Соціалістичній партії перемогу, новий французький президент, пророкують експерти, відразу ж проявить у справах єврозони значно більше прагматизму і готовності йти на компроміси.
Так що до 17 червня євро навряд чи буде зростати. Потім, якщо в Греції переможуть конструктивні проєвропейські сили і буде сформовано дієздатний уряд, він може підскочити або навіть перейти в підвищувальний тренд. Якщо ж ситуація загостриться, що, на жаль, більш імовірно, то рух вниз може продовжитися, оскільки учасники ринку будуть всюди шукати ознаки "ефекту доміно" і всіляко лякати ними один одного.
Не слабкий, а євро, що нормалізується
В такому разі формування дна і розворот у співвідношенні євро/долар настануть лише після того, як Євросоюз, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд вживуть рішучих оперативних заходів зі стабілізації ситуації і запобіжать поширенню грецької пожежі на півдні єврозони. На це можуть піти тижні і навіть місяці.
Виходить, що ринкам аж до осені доведеться мати справу зі слабким євро? Ну, по-перше, це не "слабкий", а скоріше "нормальний" або євро, "що нормалізується". Адже приблизно з 2007 року його курс регулярно виявлявся надмірно завищеними. Багато експертів переконані, що економічно виправданим був би обмінний курс в діапазоні 1,10-1,20.
По-друге, з макроекономічної точки зору євро, що дешевшає, підвищує міжнародну конкурентоспроможність європейців, будь-то німецькі автобудівники чи іспанські курорти. Якщо протримається європейська валюта на нинішньому рівні або нижче хоча б півроку, це стане відмінною, та до того ж ще й безкоштовною, програмою стимулювання економічного зростання, про необхідність якої так багато говорять зараз деякі політики.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас