Україна випустить 2-річні ОВДП на 1 млрд дол. для часткового погашення кредиту ВТБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна випустить 2-річні ОВДП на 1 млрд дол. для часткового погашення кредиту ВТБ

Казна та Політика
270
Україна частково рефінансує кредит російського банку ВТБ на $2 млрд, термін погашення якого настає в червні цього року, шляхом випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на $1 млрд, повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко журналістам у Києві в середу.
"Ухвалено рішення про те, що будуть випущені облігації державної внутрішньої позики на суму $1 млрд терміном на два роки за відсотковою ставкою, яка істотно нижча від поточних ринкових котирувань", - сказав він.
У той же час міністр утримався від уточнення інших умов випуску, зазначивши, що документ носить гриф "для службового користування".
"Я вважаю, що Мінфін і уряд провели дуже професійну роботу і знайшли компроміс, який сьогодні зніме на зазначену суму боргове навантаження на виплати поточного року, і ризики щодо наших золотовалютних резервів на цю суму будуть зняті", - підкреслив Порошенко.
Відповідаючи на уточнююче запитання: чи передбачає схема рефінансування кредиту ВТБ також виплату $500 млн "живими" грошима і залученням нового кредиту ВТБ на $500 млн, міністр сказав: "Деталі я не можу коментувати, але ви не далекі від істини".
Як повідомлялося, прем'єр-міністр Микола Азаров 18 травня повідомив, що Україна узгодила з ВТБ питання щодо кредиту на $2 млрд. Тоді прем'єр повідомив, що "минулого тижня міністр фінансів України був у Москві і домовився з керівництвом банку з цього питання".
Російський ВТБ в червні 2010 року надав Україні шестимісячний бридж-кредит (перед розміщенням суверенних євробондів і отриманням першого траншу кредиту МВФ) на $2 млрд під 6,7% річних. Пізніше ВТБ переуступив права за кредитом Україні VTB Capital plc, яка також входить до групи ВТБ. Виплата $2 млрд за цим кредитом припадає на червень 2012 року: піврічний кредит тричі продовжувався в цілому ще на 1,5 року, хоча в листопаді 2011 року Азаров повідомив про досягнення домовленості щодо його переоформлення на довгостроковий кредит.
За даними Мінфіну, обсяг виплат в рахунок погашення держборгу в другому кварталі 2012 року оцінюється в 29,41 млрд грн, у тому числі в червні - 23,61 млрд грн. При цьому, надходження за борговими операціями на другий квартал плануються в обсязі 33,55 млрд грн, у тому числі зовнішні - 17,65 млрд грн: найбільшу суму намічено залучити в травні - 20,5 млрд грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас