ВВП Іспанії знову скоротиться у ІІ кварталі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП Іспанії знову скоротиться у ІІ кварталі

Казна та Політика
107
Рецесія в Іспанії, швидше за все, продовжиться в другому кварталі 2012 року, заявив журналістам у понеділок міністр економіки країни Луїс де Гіндос.
Як пише видання elEconomista, міністр підкреслив, що на даний момент банкам Іспанії в цілому не потрібна фінансова допомога, хоча найбільш проблемному з них - Bankia - необхідно залучити від 7 млрд до 7,5 млрд євро додкапіталу. Під час саміту G8 президент Франції Франсуа Олланд наполягав на докапіталізації іспанських фінансових організацій за рахунок коштів європейських антикризових фондів.
Раніше повідомлялося, що в I кварталі Іспанія стала черговою, восьмою за рахунком, країною єврозони, яка формально вступила в рецесію: зниження ВВП склало 0,3% до попередніх трьох місяців, коли було зафіксовано падіння на аналогічну величину, свідчать дані Національного інституту статистики. У річному вирахуванні економіка країни втратила 0,4%.
У квітні-червні Л. де Гіндос очікує скорочення ВВП на 0,3%, в порівнянні з січнем-березнем. Однак він підкреслив, що економічний спад - тимчасове явище і незабаром він зміниться зростанням.
"Ми зараз закладаємо фундамент відновлення економіки. Майбутнє відновлення в Іспанії забезпечить відновлення зростання ВВП і зайнятості", - додав міністр.
Минулого тижня уряд Іспанії переглянув показник дефіциту бюджету за 2011 рік до 8,9% ВВП з 8,5% ВВП через підвищені бюджетні дефіцити в чотирьох регіонах країни. При цьому в уряді відзначають, що перегляд не відіб'ється на планах країни щодо зниження бюджетного дефіциту в цьому році до 5,3% ВВП.
За словами Л. де Гіндоса, скорочення держвидатків є неминучим, воно необхідне для того, щоб знизити бюджетний дефіцит до прийнятного за загальноєвропейськими нормативами рівня (3% ВВП).
При цьому міністр підкреслив важливість даної 17 регіонами Іспанії обіцянки не перевищувати поріг дефіциту 1,5% власного ВРП. Минулого тижня регіони зобов'язалися скоротити витрати в цілому на 13 млрд євро і підвищити доходи на 5 млрд євро.
"Регіони розуміють, що скорочення дефіциту - пріоритетне завдання. В Іспанії немає іншого шляху вперед, крім як знизити дефіцит", - стверджує Л. де Гіндос.
У своєму виступі міністр економіки також пообіцяв зробити все можливе, щоб домогтися консенсусу з питання про кандидатуру наступного керівника Банку Іспанії. Шестирічний термін повноважень нинішнього керуючого іспанського ЦБ Мігеля Анхеля Фернандеса Ордонеса закінчується 12 липня. Його призначення у 2006 році супроводжувалося серйозними розбіжностями і призвело до розколу в уряді та парламенті.
"Призначення нинішнього керуючого Банку Іспанії та його заступника, незважаючи на відсутність консенсусу, уявлялося мені тоді страхітливою помилкою. Тепер необхідно забезпечити згоду всіх сторін і в 2012 році виправити те, що пішло не так в 2006 році", - заявив Л. де Гіндос.
Довіра до Банку Іспанії і його керівництва різко погіршилася після вимушеної націоналізації Bankia, четвертого за розміром банку країни, на початку травня. Декілька представників опозиції вимагали відставки М.Ордонеса, проте таке рішення було визнано недоцільним, враховуючи, що йому залишилося менше трьох місяців на чолі ЦБ.
Основний фондовий індекс Іспанії Ibex 35 після виступу міністра економіки перейшов до зниження і втратив 0,5% після боязких спроб зростання на початку сесії. Прибутковість 10-річних держоблігацій збільшилася на 5 базисних пунктів - до 6,32%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас