Олланд виступає проти призначення Шойбле главою Єврогрупи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олланд виступає проти призначення Шойбле главою Єврогрупи

Казна та Політика
336
Ініціатива Берліна провести свого кандидата на пост глави Єврогрупи зустріла опір з Парижа. Новий Президент Франції, за відомостями тижневика Der Spiegel, виступає проти кандидатури німецького міністра.
Олланд вже повідомив керівництво Євросоюзу, що йому вкрай складно буде погодитися з тим, що цим неформальним органом ЄС керуватиме німець, пише видання без зазначення джерел. Матеріал буде опублікований в номері Der Spiegel за 21 травня, передає Deutsche Welle.
Якщо Шойбле таки буде обраний наступником прем'єр-міністра Люксембургу Жан-Клода Юнкера на посту глави Єврогрупи, то йому слід відмовитися від посади в німецькому уряді, вважає Олланд.
Досі призначення Шойбле на пост глави Єврогрупи вважалося справою майже вирішеною. Однак тепер канцлеру ФРН Ангелі Меркель доведеться піти на подальші поступки Парижу, щоб домогтися ухвалення цього рішення, зазначає, посилаючись на матеріал Der Spiegel, агентство Reuters.
Сам Шойбле вже заявив про свою готовність очолити Єврогрупу, однак при цьому не має наміру залишати свій пост в кабінеті міністрів Німеччини. Імена інших кандидатів поки не звучали.
Заради того, щоб провести Шойбле на пост глави Єврогрупи, Берлін підтримував кандидатуру француза Філіпа де Фонтен Вів Куртаза на виборах президента Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). Проте міністрам фінансів країн Єврогрупи не вдалося прийти до угоди про єдину кандидатуру, і 18 травня на цей пост був обраний британець Сума Чакрабарті.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що міністр фінансів Іспанії Луїс де Гіндос може стати новим главою Єврогрупи, змінивши на посту нинішнього керівника організації Жан-Клода Юнкера.
Що стосується інших можливих кандидатів, то тут називаються відразу кілька імен. Не виключено, що очолити Єврогрупу може нинішній прем'єр-міністр Італії Маріо Монті. Однак ця почесна посада йому, найімовірніше, не світить. Італійський політик, а саме Маріо Драгі, вже очолює Європейський центральний банк (ЄЦБ), що накладає обмеження на головування інших громадян Італії в інших європейських органах влади і регуляторах.
В якості альтернативи де Гіндосу і Монті деякі аналітики також називають міністра фінансів Фінляндії Юрки Катайнена. Однак цей скандинавський кандидат не знайшов підтримки в очах Німеччини, яка має великий вплив у всьому регіоні і пропонує на дану посаду свого Шойбле.
Юнкер, який за сумісництвом обіймає посаду глави уряду Люксембурга, залишає крісло керівника групи міністрів фінансів єврозони вже в липні нинішнього року. Про те, що більше не має наміру продовжувати роботу на посаді глави Єврогрупи Юнкер заявив на початку лютого. За словами Юнкера, його наступником має стати той, хто володіє незалежним мисленням, але в той же час продемонструє готовність прислухатися до різних думок.
Представники Єврогрупи в Брюсселі відзначають, що 57-річний Юнкер міг би бути керівником організації до 2014 р., проте сам він хоче піти з цієї посади через занадто велике навантаження.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас