Експерт: РФ гальмує газові переговори і готує для України білоруський сценарій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: РФ гальмує газові переговори і готує для України білоруський сценарій

Енергетика
1367
Росія зайняла безкомпромісну позицію щодо газотранспортного консорціуму. А візит Віктора Януковича до Володимира Путіна на неформальний саміт СНД і жорсткуватий виступ прем'єра Миколи Азарова на конференції в Брюсселі продемонстрували, що сьогодні позиції України і Росії в питанні вирішення газового питання - дуже далеко один від одного. Про це розповів експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, пише Сегодня.
"На перший погляд здається, що за останні півроку сторони дійшли обопільної згоди, що для задоволення інтересів України (зниження ціни на газ) потрібно створити газотранспортний консорціум. Але, в цей же час Росія займає твердолобу позицію щодо повноцінної участі європейських компаній в консорціумі і фактично сама гальмує переговорний процес", - пояснив експерт.
Під час останньої зустрічі Росія запропонувала Україні зробити "рімейк" 2003 року, зазначає фахівець. Тоді німецький Ruhrgas (сьогодні - концерн EON) брав активну участь у створенні консорціуму. Але потім Ruhrgas покинув проект і тристоронній українсько-російсько-європейський проект перетворився на двосторонній україно-російський консорціум.
Зараз же, за словами Корольчука, Росія пропонує "завести" в консорціум німецький концерн EON на правах своєрідного "спостерігача". Це має надати легітимності майбутньому консорціуму і затвердити в очах громадськості саме тристоронній, європейський формат консорціуму.
"Після приватизації ГТС України EON покине консорціум і де-факто Україна залишиться один на один з Росією. А після цього буде білоруський сценарій для ГТС України", - прогнозує експерт.
Корольчук також зазначає, що Україні стає все важче чекати результатів переговорів, бо більшість методів тиску на Росію вже використані.
Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров під час конференції в Брюсселі в Європейському парламенті заявив, що харківські угоди не були знижкою на газ.
"Насправді ніякої знижки не було, це була орендна плата за перебування Чорноморського флоту. Але це був перепочинок", - сказав Азаров.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас