ФРС зайняла вичікувальну позицію, економіка викликає побоювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС зайняла вичікувальну позицію, економіка викликає побоювання

Казна та Політика
597
Керівники Федеральної резервної системи (ФСР) на засіданні 24-25 квітня визнали макроекономічні індикатори США недостатньо сильними для поліпшення оцінки економіки і вважали за краще зайняти вичікувальну позицію, свідчить опублікований у середу протокол останнього засідання американського ЦБ.
При цьому відразу "кілька" членів Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC) ФРС висловилися на користь додаткових заходів стимулювання економіки США (QE3) у разі подальшого ослаблення імпульсу до зростання, свідчить протокол, оприлюднений з традиційним тритижневим лагом.
За підсумками березневого засідання прихильників подальшої підтримки економіки була всього "пара".
У квітні ж члени FOMC погодилися, що слід дочекатися більш впевнених сигналів про відновлення економіки, перш ніж змінювати заяву американського ЦБ про те, що він буде втримувати відсоткові ставки на надзвичайно низькому рівні до кінця 2014 року.
"Комітет скоректує прогнози на майбутнє лише після того, як буде досягнута більш значна впевненість в тому, що середньостроковий економічний прогноз або ризики за прогнозом суттєво змінилися", - йдеться в протоколі.
Керівник центробанку США відзначили поліпшення ситуації на ринку праці, проте причини такої динаміки все ще залишаються неясними; частина учасників засідання вважає одним з основних факторів теплу погоду в перші місяці 2012 року.
Голова Федерального резервного банку Сент-Луїса Джеймс Баллард, який виступав в середу, вважає за необхідне скорегувати податково-бюджетну політику США (сфера повноважень міністерства фінансів і Конгресу, не ФРС) для скорочення безробіття з поточного рівня 8,1%.
Тим часом нові покупки активів з боку ФРС будуть пов'язані з високими ризиками прискорення темпів інфляції, вважає Баллард.
"Починаючи з осені минулого року макроекономічні дані в США були сильнішими від очікувань. Основний ризик полягає в тому, що FOMC, як це вже було в минулому, цілком віддасться ультрам'якій політиці. Поки грошово-кредитна політика є адекватною, але якщо продовжувати зайво агресивний рух в тому ж напрямку, світ може зіткнутися з кризою по аналогії з 1970-ми роками", - стверджує він.
Перед виходом протоколу більшість економістів сходилися на тому, що шанси на проведення QE3 слабшають. Після публікації документа низка аналітичних організацій, включаючи американську GMP, відзначали ймовірність додаткового викупу активів нижче 50%.
При цьому на Уолл-стріт прийнято вважати, що чим ближче підходить термін президентських виборів, тим нижчою буде ймовірність QE3, тому якщо ФРС і збереться змінювати політику в бік подальшого пом'якшення, то це відбудеться в найближчі пару місяців.
У середу ринок US Treasuries відреагував на публікацію протоколу зростанням, оскільки учасники ринку побачили більш значні шанси додаткового викупу держоблігацій. Фондові індекси знизилися на 0,3-0,7%.
Також 17 травня ФРС оприлюднила уточнений календар заходів до початку 2014 року. ЦБ відмовився від одноденних засідань, тепер всі зустрічі FOMC триватимуть два дні. Наступне засідання комітету відбудеться 19-20 червня, що відповідає раніше оголошеному графіку, по його завершенні відбудеться прес-конференція голови ФРС Бена Бернанке.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас