Shell: Україні варто прив'язати акциз на нафтопродукти до котирувань Platts замість нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Shell: Україні варто прив'язати акциз на нафтопродукти до котирувань Platts замість нафти

Енергетика
417
Оптимальним рішенням для стабілізації цін на пальне на українському ринку є введення плаваючої ставки акцизного збору з прив'язкою до котирувань Platts, а не до нафти, як це передбачено останніми законодавчими змінами, вважають в компанії Shell.
"На наш погляд, ставка акцизу в даний час є єдиним "швидким" інструментом, який дозволить частково стабілізувати ціни на пальне на українському ринку... Вважаємо, що цей інструмент буде ефективнішим, якщо підвищення або пониження акцизу буде залежати від змін котирувань Platts", - відзначає директор з продажу мережі АЗС Shell в Україні Дмитро Рассказов в звіті про стан ринку нафтопродуктів України в січні - квітні 2012 року, складеному консалтинговою компанією "А-95" (Київ).
На думку Shell, прив'язка акцизу до світових котирувань на нафту не є оптимальним рішенням. "Ціна імпортованого (в Україну - ІФ) пального може відрізнятися при однаковій вартості нафти", - зазначив Д.Рассказов.
В Shell вважають, що ще одним важливим інструментом для стабілізації цін на нафтопродукти є належна перевірка якості пального контролюючими органами. "В країні досі немає такого інструменту, а це дозволило б прибрати з ринку до 20-25% неякісного пального і збільшити надходження до бюджету разом з можливим зниженням податкового навантаження на споживача", - вважає директор з продажу мережі АЗС Shell в Україні.
На думку Shell, підвищення цін на нафтопродукти в Україні в лютому-березні 2012 року є об'єктивним і обґрунтованим. "Зростання вартості нафти в лютому-березні склало 17%, зростання вартості імпортного пального склало 17% і 7,5%, на бензин і дизель відповідно. Розуміючи важливість впливу ціни пального на національну економіку, нафтотрейдери підвищували роздрібну вартість бензину в середньому на 10,4%, дизелю - на 6,7%", - зазначають в компанії.
Як повідомлялося, Верховна Рада у вівторок ухвалила закон про введення плаваючої ставки акцизного збору з нафтопродуктів.
Згідно з документом, поточні ставки акцизного податку приймаються в якості базових на період до кінця 2012 року. При цьому до базової ставки кожну декаду буде додаватися або відніматися (в залежності від середньої вартості нафти Brent (DTD) на біржі ICE за попередню декаду) коректуюча сума, яка не може перевищувати 50% базової ставки.
Водночас ставки акцизного податку на бензини авіаційні, пальне для реактивних двигунів та скраплений газ коректуванню не підлягають.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас