Країна наростила експорт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країна наростила експорт

Казна та Політика
634
За січень-березень 2012 р. від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами в порівнянні з аналогічним періодом 2011 р. скоротиться на 8,2% ($0,258 млрд.) - до $2,910 млрд. Експорт товарів за даний період зріс на 5,3% і склав $16,169 млрд., імпорт - на 3%, до $19,079 млрд, повідомив вчора Держстат.
Деяке поліпшення у торгівлі товарами, вважає директор аналітичної групи DaVinci AG Анатолій Баронін, відбулося на тлі пожвавлення на традиційних для України зовнішніх ринках збуту. Правда, ситуація на ринку нафтопродуктів, де продовжує збільшуватися частка імпорту, все ще зберігається. "На тлі простою вітчизняних НПЗ зростає частка імпорту з Росії, Білорусі, Польщі - Україна фактично повністю стала залежною від імпортних нафтопродуктів", - констатує експерт.
Крім того, в показниках першого кварталу відсутні ознаки системності, що означає високу залежність економіки України від ситуації на зовнішніх ринках. Нестабільності ситуації в зовнішній торгівлі буде сприяти невизначеність навколо Греції і єврозони, висока ймовірність продовження торгових воєн з Російською Федерацією та перспективи стиснення ринку збуту українських товарів у країнах MENA.
"Я думаю, що ціни на сталь залишаться в другому кварталі 2012 р. на тому ж рівні. Можливо, трошки краще, ніж в першому, за рахунок зменшення імпорту енергоносіїв", - прогнозує начальник відділу аналізу фінансових ризиків "ІНГ Банк (Україна)" Олександр Печерицин. Але в річному обчисленні показники, за його словами, залишаться все ж колишніми.
"Ті дані, які нам були представлені, відображають дві тенденції: по-перше, охолодження української економіки (це видно з показників імпорту) і одночасно - зниження зовнішнього попиту на українські товари. Надалі ситуація залежить від багатьох факторів, і одні лише події в Україні, наприклад, політичні, не є визначальними для зовнішньої торгівлі України", - говорить керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал України" (ICU) Олександр Вальчишен. Оскільки українська економіка дуже сильно залежить від стану економіки країн - наших основних торговельних партнерів, показники України безпосередньо залежатимуть від того, чи впадуть у рецесію Європа і Росія (за негативним сценарієм). Однак, на думку пана Вальчишена, Росія, наприклад, має досить непогані позиції і в короткостроковій перспективі, і Україна може сподіватися на те, що економічна активність сусіда буде підтримувати вітчизняний експорт.
За оцінками експерта, на кінець 2012 р. торговельний баланс України буде від’ємним - $8,5 млрд., 4,7% від ВВП.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас