Каліфорнія в 16-мільярдній ямі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Каліфорнія в 16-мільярдній ямі

Казна та Політика
1728
Штат Каліфорнія, який іноді називають дев'ятою найбільшою економікою світу, продовжує розчаровувати інвесторів погіршенням фінансових результатів. Збори податків штату у фінансовому році, що в почався 1 липня, виявилися на $3,5 млрд. нижчими від зроблених в січні прогнозів, а витрати на $2 млрд. перевищили $92,6-мільярдний план.
Якщо в січні влада Каліфорнії прогнозувала $9,2-мільярдний дефіцит бюджету, то на цьому тижні їй довелося зізнатися, що діра в казні штату - $16 млрд. і залатати її дуже непросто.
"Ми все ще вибираємося з найважчої рецесії з часів Великої депресії 1930-х рр. Зібрана податкова виручка нижча від очікувань в той час, як федеральний уряд та суди блокують нас від отримання мільярдів доларів шляхом вчинення необхідних бюджетних скорочень", - заявив 74-річний губернатор Джеррі Браун у відеозверненні, поширеному в мережі YouTube.
Так, в лютому адміністрація президента США Барака Обами, який балотується на другий термін, заборонила пану Брауну заощадити для каліфорнійського бюджету $575 млн., зобов'язавши бідних пацієнтів оплачувати медичні рахунки. У свою чергу федеральний суд блокував спробу каліфорнійської влади зменшити на $500 млн. компенсаційні виплати лікарям і фармацевтам, які надають медичне обслуговування малозабезпеченим громадянам штату.
Найбільшою прикрою несподіванкою для Джеррі Брауна стало падіння на 21,5%, або приблизно на $2 млрд., податкових зборів з доходів приватних осіб, на підтримку яких губернатор покладав великі надії. Фіскальна система США в черговий раз продемонструвала свою схожість з "американськими гірками": різке падіння зборів прибуткового податку в Каліфорнії супроводжувалося збільшенням на 10,9% бюджетних надходжень з податку на продаж в штаті Техас, де доходи приватних осіб не обкладаються податком.
В цілому по країні, за даними Бюро перепису США, податкові збори в минулому році зросли на 8,9%. Каліфорнія опинилася в мінусі через втечу інвесторів зі штату з жорсткою податковою політикою. Минулої п'ятниці до числа мільярдерів, які втекли, приєднався один із засновників соціальної мережі Facebook Едуардо Саверін, який оголосив про відмову від громадянства США і офіційний переїзд в Сінгапур, в якому немає податку на прибуток.
Наступного тижня Facebook збирається провести найбільше в технологічному секторі публічне розміщення акцій, за рахунок якого власники компанії розраховують залучити $10,6 млрд., а каліфорнійська влада - зібрати $1,5 млрд. податків.
Логічною реакцією на втечу багатіїв з Каліфорнії була б спроба влади знизити податкову ставку, щоб утримати мільйонерів і бізнес в штаті, але Джеррі Браун вирішив підняти збори ще вище. Губернатор і профспілкові об'єднання ініціювали проведення референдуму, на якому населенню буде запропоновано проголосувати за підняття і без того найвищого в США податку на продажу на 0,25% - до 7,5%, а також податку на доходи мільйонерів до 13,3% з нинішніх 10,3%.
"Ми не зможемо заповнити таку величезну бюджетну дірку за рахунок одних лише скорочень, не порушивши при цьому роботу шкіл. Тому я пропоную обхідний шлях і прошу людей Каліфорнії схвалити наш план, який дозволить уникнути скорочення витрат на освіту та громадську безпеку", - заявив у зверненні до населення Джеррі Браун.
За словами аналітика Джозефа Враніча, який вивчає міграцію компаній зі штату в штат, з 2009 р. відтік бізнесу з Каліфорнії збільшився в п'ять разів через зростаючі витрати. У нинішньому місяці журнал Chief Executive повідомив, що на підставі щорічного опитування директорів компаній бізнес-клімат Каліфорнії виявився найгіршим серед 50 американських штатів, тоді як найкращу оцінку отримав Техас. Хоча падати в рейтингу Каліфорнії, яка знаходиться на останньому місці, нікуди, прискорити втечу бізнесу Джеррі Браун може.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас