Сталеві оракули — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сталеві оракули

797
Весняні прогнози міжнародних експертів щодо обсягів споживання сталі в 2012 році виявилися нижчими від раніше озвучених цифр. Найсильніше постраждали Китай і Європейський союз, в яких споживачі перебувають під найбільшим тиском ринкових факторів.
За підсумками 2011 року видиме споживання сталі в світі (за даними World Steel Association, далі Worldsteel) збільшилося на 5,6% і досягло 1373 млн тонн. Щоб зрозуміти, в якому напрямку буде розвиватися ситуація в поточному році, найкраще отримувати інформацію від металургів, які першими дізнаються зміну настроїв у галузях, що споживають метал. Як правило, об'єктивну оцінку можна отримати лише при довірливому спілкуванні і не "під диктофон", тому публічні висловлювання керівників великих промислових холдингів цікаві, але не завжди показові. Їх слова, радше, є короткостроковим програмуванням учасників ринку на певну поведінку, яка може принести вигоду виробнику металопрокату.
Слово металургам
На початку травня Лакшмі Міттал, голова найбільшого світового виробника сталі "ArcelorMittal", заявив, що зростання світового споживання сталі в 2012 році складе 4-4,5%. Причому, згідно з його очікуванням, в Європі споживання металопрокату скоротиться на 2%, а в Північній Америці істотно збільшиться (на 6-7%). В інших регіонах зростання споживання може скласти 4-5%. Досить оптимістичний прогноз від одного з найбагатших жителів Великобританії, особливо з урахуванням того, що в кінці 2011 року його компанія зупинила кілька металургійних підприємств в Європі і поки не має наміру відновлювати їх роботу.
Тому більш реальними здаються слова основного власника російського НЛМК Володимира Лисіна, які практично одночасно поширили інформагенції. "Я впевнений, що світова галузь зазнає серйозних змін, її чекають важкі часи", - заявив В.Лисін у зверненні до акціонерів компанії. Президент НЛМК Олексій Лапшин уточнив, що в 2012 році темпи зростання світового споживання сталі знизяться. На деяких ринках, переважно в країнах Європейського союзу, попит на металопрокат буде особливо нестабільним. Додаткові ризики криються в обмеженій сировинній базі, тому в більш виграшному становищі в поточному році будуть вертикально інтегровані компанії.
На жаль, топ-менеджери українських промислових груп дуже рідко дають прогнози розвитку світового ринку металопрокату, тому ми вивчили думки міжнародних галузевих об'єднань про можливу зміну попиту в регіонах, що закуповують український метал.
Світові перспективи
Worldsteel приблизно раз на півроку публікує прогноз розвитку світового споживання сталевого прокату. В кінці квітня аналітики Асоціації передбачили збільшення сталевого споживання в світі на 3,6% в 2012 і на 4,5% в 2013 році. Зазначимо, що він виявився дещо гіршим від жовтневого прогнозу. Тоді в Асоціації припускали, що в 2012 році світове споживання збільшиться на 5,4%, до 1474 млн тонн. За результатами зими і I кварталу цей показник довелося скоротити більш ніж на 55 млн тонн, до 1422 млн тонн. Найбільше урізання прогнозу припало на КНР (майже на 33 млн тонн, до 648,8 млн тонн) і країни ЄС (8 млн тонн, до 150,9 млн тонн). Прогноз щодо країн СНД більш лояльний: видиме споживання металопрокату в нашому регіоні, на думку експертів Worldsteel, складе 56,2 млн тонн.
Оновлені дані стали наслідком рецесії, що спостерігається в країнах Єврозони. ЄС буде єдиним регіоном світу, в якому споживання сталі скоротиться, в порівнянні з 2011 роком, (-1,2%). З цією думкою погоджуються в Європейській асоціації виробників сталі Eurofer.
Більша частина негативних явищ, що спостерігалася в 2011 році в інших регіонах світу (землетрус в Японії, політична нестабільність в Північній Африці і країнах Близького Сходу, повені в Таїланді), на думку Worldsteel, вплинули на металоринок тільки на локальному рівні. А серед глобальних факторів ризику (крім розвитку подій в економіці ЄС) в 2012 році найбільш важливими будуть ціни на нафту і геополітична напруженість в нафтовидобувних регіонах (країни Перської затоки). Також особлива увага приділяється можливості "жорсткої посадки" економіки Китаю, яка поки залишається малоймовірною, але в разі чого може потягнути за собою всю світову економіку.
Перегляд видимого споживання металопрокату в КНР в бік зниження, в першу чергу, пов'язаний із зусиллями китайського уряду з реформування економіки. Згідно з розрахунками Worldsteel, в 2013 р., в порівнянні з 2012 роком, зростання видимого споживання сталі в Китаї зменшиться з 6,2% до 4% (досягне 674,8 млн тонн). Економіка країни вступає в менш інтенсивну стадію зростання, а уряд КНР робить зусилля для того, щоб її збалансувати і стримати зростання "бульбашки" в секторі нерухомості. А Eurofer в своїх матеріалах відзначає, що в КНР вже декілька років йде перехід з експортно-орієнтованої економіки на модель ведення народного господарства, яка спирається переважно на внутрішні ресурси.
При цьому уповільнення розвитку Китаю частково компенсується прискореним зростанням в США і на деяких інших ринках, що розвиваються. За даними Worldsteel, видиме споживання металопрокату в США в 2012 році збільшиться на 5,7%, а в 2013 р. ще на 5,6%, до 99,5 млн тонн, що складе 92% рівня 2007 року.
Місце експорту
Ключовими ринками для збуту української металопродукції традиційно є країни Близького Сходу та Північної Африки (регіон MENA), Європейський союз. У кожний з них щорічно відправляється 25-30% вітчизняної металопродукції.
Згідно з прогнозом Worldsteel в країнах MENA очікується зростання попиту на 5,7% після 2% падіння в 2011 році, яке було пов'язане з політичними заворушеннями, що отримали назву "Арабська весна". У 2013 році попит на сталеву продукцію збільшиться ще сильніше - на 8,4% і досягне 68,5 млн тонн. Такий показник стане рекордним для регіону і на 26% перевищить рівень докризового 2007 року.
А ось в країнах ЄС зростання попиту на металопрокат в поточному році зупиниться, що пов'язано в основному з проблемами, що зберігаються, щодо реструктуризації суверенних боргів окремих країн, переважно розташованих на периферії Євросоюзу. В Worldsteel очікують, що видиме споживання сталі в країнах ЄС в 2012 році, порівняно з 2011, знизиться на 1,2%, до 150,9 млн тонн, а в 2013 можливе невелике зростання (на 3,3%) до 155,8 млн тонн, що складе тільки 79% від рівня 2007 року.
В Eurofer озвучують скромніші очікування. Згідно з даними цієї організації, опублікованими наприкінці квітня, видиме споживання сталі в 2012 році знизиться на 2,7%, до 153 млн тонн, а ось в 2013 р. збільшиться на 2,5%, до 157 млн тонн (до рівня 2011 року). В Eurofer відзначають, що 2012 почався на оптимістичній ноті, зокрема після зниження продажів в IV кварталі 2011 року, в січні на ринок повернулися трейдери і сервісні металоцентри (СМЦ), які поповнювали свої запаси. Але вже в лютому обсяг замовлень почав скорочуватися. В результаті споживання в I кварталі 2012 року знизилося майже на 11%, порівняно з аналогічним періодом 2011. Очікується, що подібний розвиток подій буде спостерігатися і в II кварталі, а пожвавлення економіки можливо не раніше другого півріччя. Одним з наслідків зниження реального попиту від кінцевих споживачів стане більш жорсткий контроль складських залишків і їх скорочення.
Реальне споживання (без урахування закупівель трейдерів і СМЦ) в ЄС буде змінюватися не так сильно: знизиться на 1,4% в 2012 році, збільшиться на 1,8% в 2013. Зниження закупівель металопрокату буде спостерігатися в усіх найбільших галузях-споживачах (будівництво, металоконструкції, трубна промисловість). Виробництво побутової техніки зменшиться на 1,8%, що пов'язують зі зростанням конкуренції з боку азіатських виробників. А ось виробництво автомобілів в 2012 році збільшиться на 0,5%, в першу чергу, за рахунок збільшення попиту на європейські автомобілі на експортних ринках. Невелике зростання (+0,9%) очікується в машинобудуванні. Однак слід зазначити, що наприкінці 2011 - початку 2012 року було відзначено істотне зниження замовлень нового обладнання, як з боку місцевих, так і іноземних замовників.
Зниження попиту на металопрокат у країнах ЄС природним чином відіб'ється на обсязі імпорту. В Eurofer відзначають, що близько 60% всього іноземного металопрокату надходить з України, Росії і КНР, причому українські компанії переважно завозять в ЄС напівфабрикати (за деякими товарними позиціями більше 40%). Очікується, що в 2012 році імпорт може скоротитися на 18,5%, що пов'язано зі зниженням реального попиту в регіоні, низьким курсом євро до долара і, як наслідок, можливістю перенаправити товарні потоки на більш вигідні напрямки.
Більш оптимістичні прогнози Eurofer на 2013 рік ґрунтуються на стабілізації та пожвавленні економічної ситуації в ЄС, яка можлива у другій половині 2012 року. Це пов'язано з розширенням можливостей кредитування галузей, що споживають метал, збільшенням інвестицій, вирішенням проблем з суверенними боргами периферійних країн ЄС (Греція, Іспанія, Португалія), зниженням частки незайнятого населення.
Реальні події в ЄС та інших країнах світу показують, що більша частина прогнозів щодо зростання економіки і зміни попиту на сталевий прокат в середньо- і довгостроковому періоді може служити лише орієнтовним маяком. І кожен наступний перегляд прогнозів веде до істотної зміни озвучених раніше цифр.
Павло Жданов
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас