Їсти буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Їсти буде

416
За допомогою нового закону уряд посилить контроль над якістю харчових продуктів. Несумлінним виробникам загрожують великі штрафи і навіть кримінальна відповідальність.
Щоб не отруїтися, купуючи продукти в магазинах, українцям доводиться покладатися тільки на власну пильність. Нещодавно в цьому переконалася Наталія Кравченко, вчителька молодших класів однієї з київських шкіл. "Я купила в супермаркеті м'ясний рулет, в якому виявилися шматки пластика", - обурюється вона. На щастя, "непередбачувані рецептурою інгредієнти" були виявлені Наталією, коли вона розрізала рулет, і ніхто від них не постраждав. Пред'являти претензії виробнику або супермаркету покупниця не стала: вона не вірить, що це може дати результат. "Я просто вирішила для себе, що не буду більше купувати продукти цієї компанії", - говорить Кравченко.
Проблему низької якості продуктів в українських магазинах визнає і уряд. У минулому році держоргани перевірили 3500 тонн продовольчих товарів і забракували 35% з них. Ситуацію вирішили виправляти, натиснувши на виробника. Протягом року Кабінет міністрів розробляв законопроект "Про безпечність та якість харчових продуктів", і 25 квітня цей документ нарешті затвердили і підготували для розгляду Верховною Радою.
Шанси на ухвалення законопроекту високі, оскільки його ініціатором був прем'єр-міністр Микола Азаров. Положення правового акта вже фактично впроваджуються органами влади. Одне з головних нововведень - передача контролю над якістю харчової продукції від декількох міністерств одному відомству - Державній ветеринарній та фітосанітарній службі. Цей орган був створений у квітні 2011 року указом президента Віктора Януковича.
На сторожі якості
Голова Держветслужби і співавтор законопроекту "Про безпечність та якість харчових продуктів" Іван Бісюк впевнений, що він буде схвалений. Українське законодавство необхідно наблизити до європейських стандартів, щоб підписати договір про зону вільної торгівлі з ЄС. На харчових підприємствах України обов'язково повинні ввести контроль якості за міжнародною системою НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points). З цим ніхто не сперечається, але виробників лякає плановане посилення відповідальності підприємств за виробництво неякісних продуктів. Цей пункт законопроекту, зокрема, передбачає введення кримінальної відповідальності за виготовлення неякісної їжі.
Пекельна кухня
За словами голови Держветслужби Івана Бісюка, одного з авторів законопроекту, "крайня міра" до виробника буде застосовуватися, якщо слідство доведе, що він навмисне використовував заборонені законодавством інгредієнти і це завдало шкоди здоров'ю споживачів. Причому якщо раніше до відповідальності притягувалися тільки винні посадові особи, то тепер відповідати будуть і самі компанії, аж до закриття. Штрафи за порушення зростуть у рази. Зараз недобросовісні виробники зобов'язані заплатити всього 47 тисяч грн.
Людмила Дригало, власниця найбільшого в країні підприємства з виробництва заморожених напівфабрикатів "Дригало", згодна з тим, що нинішня система держконтролю за якістю неефективна. "Вимоги до якості продуктів прописані нечітко, тому що функції контролю покладені на кілька різних органів", - відзначає вона. Але і новий закон Дригало вважає недостатньо виразним - з її точки зору, він може стати лише новим приводом для тиску на бізнес і для необґрунтованих претензій з боку споживачів.
У законі поки немає механізму визначення винної особи і навмисності її дій. "У нашій державі існує ймовірність, що цим скористаються для боротьби з неугодними конкурентами, - каже начальник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник. - Крім того, може посилитися свавілля з боку чиновників".
Їсти подано
Незважаючи на недоліки нового Закону "Про безпечність та якість харчових продуктів", покупець все одно залишиться у виграші після його схвалення, вважає Ірина Назаревич, перший віце-президент Всеукраїнської федерації споживачів "Пульс". Правда, на її думку, тепер доведеться переглядати і закон про захист прав споживачів. "Зараз в цьому законі прописані вимоги щодо якості до будь-якого товару, - розповідає вона. - І покупець знає, що, якщо є проблема, він може звернутися до цього документа та отримати інформацію". Але після ухвалення нового закону про якість вимоги до різних продуктів доведеться шукати в 12 окремих документах. "Наприклад, якщо є претензії до молока, потрібно вивчати закон про молоко", - підкреслює Ірина Назаревич.
Зате раді рітейлери - зараз вони часто змушені відповідати на претензії покупців, навіть коли в низькій якості продуктів винен хтось інший. "Новий законопроект зобов'яже виробника вибудувати власну систему контролю якості, - говорить Надія Лубніна, начальник відділу корпоративних комунікацій METRO Cash & Carry Ukraine Ltd. - А це повністю відповідає інтересам споживача".
Голова Держветслужби Іван Бісюк не сумнівається, що законопроект буде схвалений і обіцяє врахувати всі зауваження з боку харчопрому та організацій із захисту прав споживачів. А поки цього не сталося, партнер юридичної компанії "Овчаров і партнери" Ярослав Яценко радить громадянам проявляти пильність: дивитися на термін придатності продукту та обов'язково зберігати товарні чеки. Якщо покупець придбав неякісний або прострочений товар і його здоров'я від цього постраждало, з чеком, упаковкою, на якій вказана дата виробництва, і медичним свідоцтвом він і зараз може звертатися до органів із захисту прав споживачів або до суду.
Ірина Гамалій
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас