Здали раду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Здали раду

2211
На передсвятковому тижні відбулися перші за більш ніж два останні роки збори Ради НБУ. Відзначимо, що, відповідно до Закону про Нацбанк, засідання цього органу повинні проводитися не рідше одного разу на квартал і є правочинними за наявності мінімум 10 з 15 членів.
За словами Василя Горбаля, члена Ради НБУ, 26 квітня на засіданні Ради були присутні 12 осіб, були відсутні тільки представники Кабміну Валерій Хорошковський та Борис Колесников, а також академік Валерій Геєць, 7-річні повноваження якого завершилися в лютому (його місце є вакантним).
Потрібна рада
Треба сказати, що Закон наділяє Раду низкою важливих повноважень. Зокрема, Рада НБУ розробляє такий важливий документ, як "Основні принципи грошово-кредитної політики" (ГКП) на рік, в якому фіксуються прогнози основних макроекономічних показників: інфляція, зростання ВВП, валютний курс тощо.
Вона також контролює виконання правлінням НБУ параметрів грошово-кредитної політики. Крім цього Рада НБУ може вносити рекомендації Кабміну про вплив політики державних запозичень та податкової політики на ГКП і навіть давати оцінку діяльності правління Нацбанку. Всього цього не було протягом останніх двох років.
"Це питання до колишнього голови Ради або голови НБУ, оскільки право на скликання Ради мають ці дві людини", - зазначає Валерій Геєць.
Одним з основних питань порядку денного довгоочікуваного засідання було обрання нового голови Ради НБУ. Як виявилося, трирічний термін повноважень Петра Порошенка на цій посаді закінчився ще 23 лютого 2010 р., що, втім, не заважало Петру Олексійовичу публічно виступати в цій ролі, зокрема, на різних ток-шоу, до самого призначення його 23 березня 2012 р. міністром економічного розвитку і торгівлі. Відзначимо, що Порошенко залишився членом Ради НБУ.
Ще напередодні засідання основною кандидатурою на пост голови Ради НБУ "радники" називали члена Ради Романа Шпека, який є старшим радником "Альфа-Банку (Україна)", а також радником Президента України.
Проте посада дісталася депутату від ПР 50-річному Ігорю Прасолову, який очолює підкомітет з питань цінних паперів та фондового ринку Комітету ВР з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.
Василь Горбаль зізнався, що саме він висунув кандидатуру пана Прасолова. За словами інших учасників Ради, дана кандидатура була єдиною і схвалена одноголосно. Це не дивно, якщо врахувати, що пан Прасолов вважається людиною Ріната Ахметова. В 2000-2005 рр. новоспечений головний "радник" НБУ працював на посаді генерального директора ЗАТ "Систем Кепітал Менеджмент".
До речі, Прасолов не відрізнявся особливою активністю в написанні законопроектів на банківську тематику. У його актив можна занести хіба що співавторство в резонансному законопроекті від 2007 р. про валютне регулювання, який повинен дозволити вільне виведення капіталу за кордон.
У той же час Ігор Прасолов активний у розробці законодавчої бази для фондового ринку. Зокрема, за його участю розроблялися законопроекти щодо пайових та корпоративних інвестиційних фондів, посилення контролю якості аудиторських послуг, деривативів, депозитарної системи, кредитної кооперації та цінних паперів.
Свого часу у Прасолова була своя фондова компанія - "Керамет-Інвест" (зараз - "Альтана Капітал"), яку він продав в розпал фінансової кризи Анатолію Амеліну, нинішньому члену НКЦПФР (див. статтю "Коли мене запросили на роботу до Комісії, я відмовився").
Примітно, що в офіційному повідомленні за результатами засідання Рада НБУ обмежилася лише констатацією призначення нового голови, не розкриваючи навіть порядок денний. Тому складається стійке враження, що Рада була скликана винятково для того, щоб утрясти формальності.
"За регламентом ми повинні підготувати на підпис голові протоколи, рішення, висновки. Коли він підпише, що вважатимемо за потрібне, виставимо на сайті. Це трапиться протягом 5-7 робочих днів. Все буде висвітлено", - пообіцяв БІЗНЕСу Станіслав Буковинський, керівник апарату Ради НБУ.
У зв'язку з цим відзначимо, що під час перебування головою Ради НБУ Петра Порошенка, як правило, прес-конференція за підсумками засідання Ради проходила відразу ж по закінченні заходу, в тому ж залі. У журналістів навіть була можливість поспілкуватися з членами Ради, які ще не встигли розійтися. Інформацію про те, що ж відбувалося на засіданні, довелося збирати по крихтах. Зокрема, вдалося з'ясувати, що було схвалено рішення про зміну аудитора Нацбанку.
Замість компанії PriceWaterhouseCoopers в найближчі роки аудит діяльності правління НБУ буде проводити інша компанія з "великої четвірки" - Ernst&Young. Крім того, розглядалися також питання кошторису Нацбанку.
За словами Юрія Полунєєва, члена Ради НБУ, витрати регулятора в поточному році затверджено на рівні 9,9 млрд грн., а доходи - 14,4 млрд грн. Тобто Нацбанк в 2012 р. очікує отримати 4,5 млрд грн. "прибутку". Для порівняння: у 2010 р. регулятор заробив більше 17 млрд грн.
Розглядалися на зборах і Основи ГКП на поточний рік. "Деякі цифри члени Ради запропонували актуалізувати, у зв'язку з тенденціями, які окреслилися в березні-квітні. Йдеться про курсові тенденції, зміну ситуації на позитивну з нарощуванням золотовалютних резервів, а також про прогноз ВВП. Інфляційний прогноз буде більш оптимістичним", - прокоментував Василь Горбаль обговорення Основ ГКП. За його словами, було вирішено підкоригувати ці показники, щоб вийшов матеріал для публікації на сайті НБУ.
Багаточлени
Відповідно до змін, внесених до Закону про Нацбанк влітку 2010 р., членами Ради не можуть бути народні депутати і керівники органів державної влади. Показово, що зараз цій нормі відповідають лише троє членів Ради (Павло Гайдуцький, Віктор Федосов та Роман Шпек).
У той же час кістяк цього органу представлений міністрами Валерієм Хорошковським, Борисом Колесниковим, Петром Порошенком, народними депутатами Ігорем Прасоловим, Сергієм Клюєвим, Василем Горбалем, Юрієм Полунєєвим і Михайлом Гончаровим (всі - від ПР), а також співробітниками Адміністрації Президента Іриною Акімовою та Андрієм Портновим.
Відзначимо, що перехідними положеннями до Закону вище переліченим членам було дозволено допрацювати в Раді НБУ до кінця терміну своїх 7-річних повноважень. Так як більшість депутатів були призначені в кінці 2007 р., а міністрів - на початку 2010 р., очищення Ради від політиків передбачається тільки в 2014-2017 рр. Втім, у Президента і Верховної Ради є право звільнити призначених ними членів Ради, щоправда, вони не поспішають ним скористатися.
Слід зазначити, що чинне законодавство дозволяє Раді НБУ бути цілком впливовим органом. Так, відповідно до Закону, рішення Ради НБУ щодо Основ ГКП та деяких інших питань є обов'язковими для виконання правлінням НБУ. У разі неодноразового невиконання або неналежного виконання Рада має право безпосередньо звернутися до Верховної Ради і Президента України і викласти свої позиції.
"Тому я не згоден з тим, що Основи - це формальний документ, він повинен витримуватися. Звичайно, оперативна робота - це прерогатива правління, але глобальні речі в межах року правління не може змінювати без згоди Ради", - говорить Валерій Геєць.
Крім того, "радники" повинні щорічно до 15 вересня затверджувати кошторис доходів і видатків регулятора, а до 30 квітня - річну фінансову звітність Нацбанку.
До 1 квітня кожного року Рада також має подавати відомості про прогнозований прибуток регулятора для включення цього показника в проект держбюджету наступного року.
До 1 листопада члени Ради повинні вибрати аудиторську фірму, яка перевірятиме діяльність правління НБУ. На думку експертів, багато що залежить від того, якою мірою нинішній склад Ради та її голова побажають скористатися своїми повноваженнями.
"Все залежить від самої Ради, яку позицію вона займе. Зрозуміло, що Рада повинна знаходити взаєморозуміння з правлінням, але одночасно вона повинна мати свою точку зору. Я майже не знайомий з новим головою, тому нічого не можу прогнозувати", - резюмував пан Геєць.
Нагадаємо, що найбільш гостре протистояння між Радою і правлінням Нацбанку спостерігалося напередодні кризи - влітку 2008 р. Тоді правління під керівництвом Володимира Стельмаха схвалило рішення про ревальвацію національної валюти з 5,05 до 4,85 грн./USD.
У той же час, на думку Петра Порошенка, тодішнього керівника Ради, такий крок був помилковим, оскільки ґрунтувався на поточній кон'юнктурі валютного ринку, тоді як фундаментальних передумов для зміцнення гривні не було.
Тоді Рада НБУ навіть задіяла стосовно цього рішення правління так зване право "відкладеного вето", яке, втім, було проігноровано. Як показали події найближчих місяців, зміцнення гривні було дійсно штучним і короткостроковим, адже вже до кінця 2008 р. національна валюта девальвувала до 12 грн./USD.
Гриньков Дмитро
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас