Три кроки для отримання компенсаційної виплати в Ощадбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три кроки для отримання компенсаційної виплати в Ощадбанку

Валюта
27697
Власники знецінених вкладів СРСР, які не встигли отримати 1000 гривень в 2008 році, можуть це зробити з 1 червня 2012 року. Але для цього вони повинні встигнути оновити інформацію про себе в Реєстрі вкладників Сбербанку СРСР.
За останній місяць держава помітно активізувалася на терені повернення знецінених вкладів Сбербанку СРСР. Приміром, Ощадбанк без вихідних консультує з питань виплат всіх бажаючих. У Верховній Раді з'явилося відразу кілька законопроектів, що пропонують внести зміни до ЗУ "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України". Лідер КПУ Петро Симоненко взагалі запропонував внести зміни ще й до Податкового кодексу України, щоб дозволити платникам зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму відновлених заощаджень. "Судово-юридична газета" з'ясовувала, хто і коли зможе отримати втрачені вклади.
За інформацією Ощадбанку, компенсаційні виплати будуть здійснюватися до кінця поточного року. Варто зазначити, що для уникнення черг у відділеннях банку при отриманні коштів банк буде перераховувати їх на платіжні картки, які будуть діяти протягом трьох років. Про це заявив голова правління Ощадбанку Сергій Подрєзов. А почати виплати передбачається з червня. У зазначений період банк планує обслужити 6 млн вкладників. Таким чином, протягом 2012 року належні компенсації отримають всі вкладники, які не отримали їх протягом 2008 року, але які зареєструвалися в Ощадбанку до 01.01.2012.
Кількість вкладників, які звернулися в держбанк, вже становить понад 530 тис. При цьому для тих, хто не встиг зареєструватися до 1 січня 2012 року, Ощадбанк надасть таку можливість у вересні. Однак компенсаційних виплат "вересневі" вкладники в 2012 році не отримають.
Крок перший. Отримання інформації
Необхідно зазначити, що Ощадбанк встановив певні терміни для актуалізації Реєстру вкладників Сбербанку СРСР. Залежать ці терміни від віку вкладника станом на 1 січня 2012 року. У числі перших, хто міг відновити інформацію в реєстрі з 2 по 20 квітня 2012 року, були ті, кому виповнилося 80 років. Ті, кому виповнилося 70-79 років, повинні пройти актуалізацію в період з 21 квітня по 20 травня. Вкладники у віці від 60 до 69 років, відповідно, - з 21 травня по 20 червня. Для тих, чий вік - в проміжку між 50-59 роками, пройти процедуру необхідно з 21 червня по 20 липня. Вкладники, яким менше 50 років, зможуть активізувати свої дані в період з 21 червня по 20 липня 2012 року.
Для визначення часу і адреси установи Ощадбанку, де буде проводитися актуалізація, вкладнику потрібно виконати одну із запропонованих дій:
- або заповнити спеціальну форму в розділі "Інформація для вкладників Сбербанку колишнього СРСР" на сайті Ощадбанку;
- або зателефонувати на "гарячу" телефонну лінію з 9 до 18 годин без вихідних за номерами (044) 364-21-21, а також 0-800-212-000 і дочекатися з'єднання з оператором або ж отримати інформацію за допомогою автовідповідача;
- або направити SMS-повідомлення на короткий номер 8052 (безкоштовно з мобільних телефонів українських операторів). У повідомленні треба вказати цифрове значення номера паспорта вкладника (без серії) та дату народження в такому форматі: 999999_01.01.1990, де перші шість цифр - це номер паспорта, далі пропуск, а потім дата народження. Після відправки SMS-повідомлення вкладник в той же день отримає відповідь (sms-повідомлення із зазначенням дати, часу і місця установи банку, де буде проведена актуалізація його даних).
Експерти "Судово-юридичної газети" звертають увагу, що у випадку, якщо вкладник з різних причин не встиг дізнатися про місце і час актуалізації своїх даних у встановлені терміни, він зможе це зробити в будь-який зручний для нього час протягом 2012 року .
Крок другий. Похід в банк
Наступний етап - відвідування вкладником певного відділення Ощадбанку. Вкладник повинен мати при собі такі документи:
- паспорт громадянина України та ксерокопії сторінок паспорта, які містять прізвище, ім'я, по батькові, дату народження, серію і номер паспорта, дату видачі та найменування органу, який його видав, відмітку про місце реєстрації, відмітку про право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера (при наявності);
- довідку про присвоєння ідентифікаційного номера та її ксерокопію (не надається у випадку наявності в паспорті відмітки про право здійснювати платежі без ідентифікаційного номера);
- ощадні книжки по компенсаційному (-ним) рахунку (-кам).
Як запевнили "Судово-юридичну газету" в Ощадбанку, актуалізацію даних можна пройти і без ощадкнижки (наприклад, якщо вона була загублена) - для цього необхідно написати відповідну заяву. І якщо залишок на компенсаційному рахунку буде становити більше 1000 гривень, то вкладнику буде видана нова ощадна книжка. Правда, не варто забувати, що компенсаційні кошти виплачуються тільки громадянам України. Тому нерезиденти не можуть розраховувати на таку виплату. Однак якщо вкладник є громадянином України, але в силу певних причин перебуває за її територією (наприклад, працює), то актуалізувати його може довірена особа. Зрозуміло, це можна зробити за дорученням, оформленим нотаріально, або консульською установою, або уповноваженим працівником установи банку, або посадовою особою організації, в якій довіритель працює, навчається, перебуває на стаціонарному лікуванні, або за місцем його проживання, пред'явивши документи, що засвідчують довірену особу, і їх копії. Сума компенсації буде зарахована на поточний рахунок із видачею Національної платіжної картки. Але питання видачі картки за дорученням буде вирішуватися з Національним банком.
Процес видачі грошей
Багатьох вкладників цікавить питання, чому банк необхідно відвідувати два рази, чому не можна отримати гроші відразу? За інформацією Ощадбанку, починаючи з 2008 року по 1 січня поточного року у частини вкладників змінився громадянський стан, у інших прізвище, у третіх - паспорт, деякі вкладники померли і так далі. Тому з метою виплати коштів одержувачам та актуалізації даних Центрального реєстру вкладників (далі - ЦРВ), вкладникам необхідно перший раз звернутися до ЦРВ для актуалізації своїх даних, яка почалася з 2 квітня.
А другий раз, з 1 червня, необхідно буде звернутися для отримання Національної картки. При отриманні картки варто пам'ятати важливу деталь: у разі неявки вкладника у встановлений час карта блокується. При явці вкладника протягом 6 місяців з дня призначення для отримання карти йому видається конверт з Національною картою, ПІН-кодом до неї і маркетинговим матеріалом. Якщо картка блокується, то вкладнику повідомляють, що його картка заблокована і він може здійснити розблокування картки шляхом звернення в Ощадбанк. Але якщо через 6 місяців після призначеної дати вкладник не з'явиться в установу банку, карта буде знищена.
Якщо ви є спадкоємцем вкладника, то можна отримати кошти по вкладу, переоформивши вклади на своє ім'я і зареєструвавши цю інформацію в Реєстрі вкладників (в даний час реєстрація припинена до 1 вересня у зв'язку з проведенням актуалізації). Також спадкоємець може отримати компенсацію на поховання при пред'явленні у відділення Ощадбанку, де відкрито рахунок померлого вкладника, свого паспорта, документа з ідентифікаційним номером, ощадної книжки та свідоцтва про смерть власника компенсаційного рахунку. Але розмір і порядок таких виплат встановлює КМУ.
Також можна змінити і визначене банком відділення, якщо ви хочете отримати компенсаційний внесок у якомусь іншому. Щоб перевести вклад з одного відділення в інше, вкладнику необхідно особисто з'явитися до установи банку, в яку він бажає перевести рахунок, або до установи банку, в якій вже відкрито його компенсаційний рахунок. При собі вкладник повинен мати паспорт або документ, що його замінює, реєстраційну картку (довідку про присвоєння ідентифікаційного номера) платника податків, ощадну книжку. Прийшовши до установи банку із зазначеними документами, вкладник оформляє заяву на переказ вкладу. При цьому звертаємо увагу на те, що процес переведення компенсаційного вкладу може зайняти близько місяця. А після надходження компенсаційного рахунку в установу банку, в яку переводився вклад, вкладник повинен після 01.09.2012 заново зареєструватися в реєстрі. При цьому компенсаційні виплати такий вкладник в 2012 році не отримає.
Єгор Желтухін
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас