Лазаренко відмовився давати свідчення у справах Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лазаренко відмовився давати свідчення у справах Тимошенко

Кримінал
412
Екс-прем'єр-міністр України Павло Лазаренко відмовився давати свідчення представнику української Генпрокуратури.
Екс-прем'єр-міністр України Павло Лазаренко, який відбуває покарання у США, відмовився давати свідчення у справах, порушених стосовно колишнього голови українського уряду Юлії Тимошенко.
Про це в інтерв'ю "Українській правді" повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт.
"Що стосується пана Лазаренка, то у нас немає способів змусити його погодитися давати свідчення представнику української Генпрокуратури. Наскільки я знаю, він відмовив у такій зустрічі. І, за нашими законами, ми не маємо ніякого інструментарію, аби змінити цю його позицію", - сказав посол.
Крім того, коментуючи справу про вбивство народного депутата України Євгена Щербаня і лист в Посольство США його сина Руслана Щербаня, Теффт сказав: "Ще до того, як я одержав листа, ми розглядали деякі припущення та звинувачення, що лунали у зв'язку з цим. Ми не бачили жодних свідчень, які б пов'язували пані Тимошенко з убивством Євгена Щербаня".
"Розслідуванням справ, пов'язаних в кінцевому підсумку зі справою Лазаренка, займалося Міністерство юстиції США і ФБР. Мені необхідно запитувати їх про наявність такої інформації. Але до цих пір в тій інформації, яка є, не було нічого про її причетність до вбивства Щербаня", - підсумував він.
Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2011 року СБУ порушила відносно Тимошенко і П.Лазаренка кримінальну справу за перекладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України.
Тимошенко в 1995-1997 рр. очолювала корпорацію ЄЕСУ.
У той же час захист наполягає, що справа стосовно Тимошенко про діяльність ЄЕСУ була закрита в 2005 році законно, і це підтвердив Верховний Суд України.
28 березня заступник генерального прокурора України Євген Блажівський заявив, що у цій справі екс-прем'єр-міністр України Лазаренко не допитувався як свідок, однак у слідчих підрозділів СБУ є кримінальні справи, що стосуються злочинної діяльності Тимошенко та інших осіб, в тому числі Лазаренка.
У квітні цього року Київський райсуд Харкова почав розгляд справи щодо екс-прем'єр-міністра Тимошенко про діяльність корпорації "Єдині енергетичні системи України".
Щербань вбитий 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька.
17 квітня 2003 року Луганський апеляційний суд виніс вирок у кримінальній справі, яка містила більше 20 епізодів, зокрема вбивства голови НБУ Вадима Гетьмана і Щербаня. Обвинуваченими у справі визнано 8 осіб.
Лазаренко проходив у справі як замовник вбивств Гетьмана і Щербаня. Цим вироком колишній прем'єр-міністр визнаний причетним до вбивства цих осіб.
У серпні 2011 року перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в інтерв'ю журналу "Фокус" заявив, що інформація про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня міститься в матеріалах кримінальної справи, порушеної в США відносно Лазаренка.
4 квітня 2012 року син Щербаня Руслан заявив про можливу причетність Тимошенко до вбивства його батька і закликав прокуратуру провести розслідування. З аналогічним проханням Щербань звернувся також до Посольства США в Україні, оскільки в цій країні перебуває під домашнім арештом Лазаренко. "На моє переконання, це ланки одного ланцюга", - додав Щербань.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас