Банки підготувались до відмови Греції від євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки підготувались до відмови Греції від євро

Валюта
3123
До середини травня 2012 р. багато великих банків виявилися готовими до початку торгів скасованою близько десяти років тому грецькою валютою - драхмою. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в банківському середовищі.
За даними агентства, багато фінансових установ Європи не позбавлялися від електронних систем, що дозволяють проводити розрахунки з драхмою. За словами співрозмовників агентства, запустити торги новою валютою можна досить швидко, але почати вести в ній готівкові розрахунки буде набагато складніше. Зі значними труднощами також можуть зіткнутися підприємці, які потребують готівки для роботи в Греції.
В кінці листопада повідомлялося, що учасники валютного ринку почали тестувати програми для торгів окремими валютами країн єврозони, у тому числі і євро. У грудні в ЗМІ з'явилася інформація, що великі банки почнуть встановлення технічних систем, що дозволяють торгувати в національних валютах єврозони.
Чутки про можливий вихід Греції з єврозони з'явилися після того, як країна навесні 2010 року звернулася за кредитною підтримкою до ЄС і МВФ. Обговорення такого сценарію стало більш інтенсивним влітку 2011 року, коли в Афін виникли складнощі з рефінансуванням державного боргу.
На парламентських виборах в Греції, що відбулися на початку травня, перемогли партії, що виступають проти радикального скорочення бюджету. Режиму економії від Греції вимагали європейські країни, які спільно з МВФ надали країні фінансову допомогу. Скорочення соціальних витрат було обов'язковою умовою.
Без фінансової допомоги єврозони і МВФ Грецію чекав дефолт ще в березні 2011 року. Після травневих парламентських виборів обговорення можливого дефолту Афін і виходу країни із зони євро відновилося з новою силою.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас