Рубіні махнув рукою на Іспанію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рубіні махнув рукою на Іспанію

Казна та Політика
1682
Іспанія фактично націоналізує Bankia, один зі своїх найбільших банків. Проект потребуватиме таких коштів, що впору буде рятувати саму Іспанію, вважає економіст Нуріель Рубіні.
Уряд Іспанії планує частково націоналізувати за борги четвертий за величиною банк країни Bankia SA. Таким чином, Мадрид намагається заспокоїти вкладників і інвесторів і розвіяти сумніви щодо здатності уряду стабілізувати фінансовий сектор країни через чотири роки після того, як обвалився іспанський ринок нерухомості.
Держава отримає 45% акцій Bankia, конвертувавши таким чином 4,5 млрд євро позики, яка була видана фінансовій групі раніше, повідомляє Центробанк Іспанії. Пакет передається державному Фонду по реструктуризації банків (FROB), через який уряд рятував банк.
З початку банківської кризи Іспанія взяла на поруки сім менших ощадних банків, проте допомога Bankia, - найістотніша в порівнянні з попередніми. Водночас велике фінансове навантаження на бюджет посилює страх перед можливим повторенням європейського сценарію, при якому виручати доведеться іспанський уряд.
Ніхто не може достовірно судити про ліквідність або платоспроможність Іспанії без оцінки збитків банківського сектора. В умовах спаду в економіці та зростання безробіття уряду неминуче доведеться рятувати банки. Але це, як пише в The Financial Times відомий економіст Нуріель Рубіні, тільки один з фрагментів пазла: без економічного зростання вже сама іспанське держава потребуватиме фінансової допомоги.
Кредитний бум в Іспанії пройшов стадію піку в 2008 році, після чого пропозиція дешевого зовнішнього фінансування почала різко скорочуватися. Через чотири роки якість іспанських банківських активів продовжує погіршуватися. Сектору потрібна рекапіталізація на 100-250 млрд євро цього року для підтримки капіталу першого рівня не нижче нормативу в 9%, як пропонується вимог Європейського банківського управління.
Є також побоювання з приводу можливостей і зацікавленості банків у фінансуванні боргів держави, особливо на тлі зниження рейтингів і вилучення вкладниками депозитів.
Наприкінці квітня Standard & Poor's знизив рейтинги восьми іспанських банків, а також їхніх підрозділів. В середині квітня кредитний дефолтний своп за десятирічними держоблігаціями Іспанії досяг рекордної позначки в 521 базовий пункт після появи інформації про те, що в березні Центробанк Іспанії збільшив вливання в національні банки майже на 50% - до історичного максимуму.
Як відзначає Рубіні, в ідеалі фінансова допомога іспанським банкам повинна бути надана негайно у формі прямих капітальних вливань з коштів фінансових фондів ЄС. Німеччина як і раніше виступає різко проти цього, оскільки такі заходи означали б фінансовий "пряник" для Іспанії без "батога" у вигляді жорстких умов і вимог, що висуваються при видачі міжнародного кредиту МВФ. Такий варіант не приймають і в Іспанії, оскільки європейські платники податків фактично отримають контроль над банками країни.
Замість цього, схоже, порятунок іспанських банків було відкладено на останню хвилину. Витрати програми допомоги банкам тоді ляжуть на плечі держави.
Сповільнена зйомка катастрофи
Фінансові заходи такого масштабу цілком можуть поставити уряд на коліна, пише Рубіні. Або це все одно станеться через внутрішні та зовнішні борги.
Щоб стабілізувати держборг після рекапіталізації банків, Іспанії доведеться різко перебудувати держфінанси, що не тільки нереально, але і самовбивчо. Необхідні для цього підвищення податків і скорочення витрат лише погіршать рецесію і погіршать фінансовий баланс.
Щоб почати забезпечувати стійкість зовнішнього боргу, Іспанії потрібна значна корекція торговельного балансу. У короткостроковому періоді цьому сприяло б падіння внутрішнього попиту. Втім, в середньостроковому плані Іспанія зможе обслуговувати свій зовнішній борг тільки за умови збалансованого та сталого економічного підйому.
Всі, хто уважно стежив за подіями в єврозоні, дивлячись на сьогоднішню ситуацію в Іспанії, відчувають déjà vu, пише Рубіні. Руйнівний ефект невизначеності в банківському секторі для інвестиційного довіри нагадує ситуацію в Ірландії в 2009-2010 році. Замкнутий цикл "економія - рецесія" подібний до сценарію, який викликав спад в Греції та Португалії.
І, все-таки, незважаючи на ясні ознаки провалу вже відбулися програм допомоги в інших країнах, ЄС, очевидно, рішуче налаштований проводити той же план без змін в Іспанії. Але критична відмінність Іспанії від інших країн, яких рятують, - розміри економіки. Якщо щось піде не так в Греції, Португалії та Ірландії, другий раунд фінансової допомоги буде цілком під силу. Але у випадку з такою країною, як Іспанія, спроба може бути тільки одна, попереджає Рубіні.
На його думку, програма фінансової допомоги дозволить Іспанії "купити час", але це призведе до успіху тільки в тому випадку, якщо виграним часом скористаються, щоб генерувати економічний підйом. Оскільки зобов'язання перед приватним сектором матимуть менший пріоритет у порівнянні з правами вимоги трійки (Єврокомісія, ЄЦБ і МВФ), то допомога може швидше позбавити державу шансів на відновлення доступу до фінансових ринків. Мало того, оскільки індикатори свідчать про подальше скочування в рецесію, для розвороту в економіці буде потрібна значна зміна курсу: монетарне пом'якшення ЄЦБ, ослаблення євро, бюджетне стимулювання в країнах ядра і в початковий період менш активна економія на периферії, посилення міжнародних механізмів захисту (фінансовий файрвол) і система спільних запозичень (євробонди).
Єдина можливість для щасливого розв'язання кризи в Іспанії є в тому випадку, якщо негайно буде вжито заходів в Брюсселі (ЄС), Франкфурті (ЄЦБ) і в європейських столицях. Але навряд чи це відбудеться. Криза на периферії єврозони і в Іспанії нагадує сповільнену зйомку аварії поїзда, пише Рубіні.
Наталія Бокарєва
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас