Меркель: Економічне зростання в кредит тільки посилить кризу в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Економічне зростання в кредит тільки посилить кризу в Європі

Казна та Політика
337
Економічне зростання за рахунок кредитних коштів тільки посилить кризу в Європі. Відповідну позицію висловила сьогодні канцлер Німеччини Ангела Меркель, відмовившись йти на поступки німецькій опозиції і окремим європейським лідерам, що закликають до пом'якшення бюджетної політики, передає Reuters. Виступаючи в Бундестазі (нижній палаті парламенту Німеччини), Меркель сказала, що скорочення держборгу і заходи, спрямовані на підтримку економічного зростання, є однаково значущими та основоположними елементами європейської політики. Саме на ці принципи варто спиратися, віддаючи перевагу їм, а не альтернативним шляхам, підсумувала федеральний канцлер Німеччини.
Зазначимо, після обрання новим Президентом Франції Франсуа Олланда, відомого більш легким ставленням до питань бюджетної дисципліни, тиск на Меркель, яка виступає за жорсткі заходи економії, посилився.
"Важливе і необхідне зростання за допомогою структурних реформ. Економічне зростання в кредит відкине нас назад до початку фінансової кризи. Ось чому не варто йти цим шляхом", - заявила Меркель напередодні зустрічі на наступному тижні з Олландом, який здійснить свій перший візит в ролі голови французької держави.
Раніше Олланд зазначав, що хотів би відновити дискусію з Берліном з питання введення єдиних облігацій єврозони. Тим часом Німеччина, чиї держоблігації в даний час є еталонними в Європі, виступає проти подібної ініціативи, тому що у випадку введення спільних боргових зобов'язань вартість залучення коштів для Берліна неминуче зросте: відсоткові ставки будуть вищими, ніж ті, за якими позичає зараз на ринку ФРН. Німецька влада також вказує на те, що єдині облігації єврозони позбавлять уряди проблемних країн стимулу до скорочення дефіциту бюджету і фінансової дисципліни, оскільки їх труднощі будуть "розмиті" по всіх інших країнах валютного союзу і закладені в спільні боргові інструменти.
Крім питання єдиних бондів єврозони позиції нового президента Франції і канцлера ФРН можуть розійтися і в питанні фіскального пакту, підписаного лідерами 25 держав ЄС на саміті в Брюсселі 2 березня ц.р. Олланд раніше відзначав, що положення бюджетного договору ЄС слід переглянути, зорієнтувавши його на підтримку економічного зростання.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас