Вибори в Європі посилили позиції прихильників "м'якого євро" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вибори в Європі посилили позиції прихильників "м'якого євро"

Валюта
960
Реформи і жорстка економія - такий рецепт лікування від боргів прописала єврозоні Німеччина. Але греки і французи проголосували проти гірких ліків. Експерти побоюються інфляції в єврозоні.
Греки не хочуть драконівських заходів економії. Тому вони покарали обидві партії, поперемінно правили в країні в останні десятиліття. Ще в 2009 році консервативна "Нова демократія" і соціалістична ПАСОК разом набирали 80 відсотків голосів. Минулої неділі від переконливої більшості залишилося всього 33 відсотки. Політичне зрушення відбулося і у Франції. Новий президент Франсуа Олланд обіцяє французам покінчити з режимом економії.
Греція може покинути єврозону
Формування коаліційного уряду в Греції може затягнутися. Проте вже зараз ясно: більшість в грецькому парламенті проти нав'язаного країні кредиторами курсу жорсткої економії. Професор економіки університету в Хоенхайме Ханс-Петер Бургхоф (Hans-Peter Burghof) йде навіть далі. На його думку, більшість у Греції вважає державні борги несправедливими, а тому не збирається і розплачуватися по них. Саме такий результат виборів в Греції. Неважко собі уявити, як відреагують на це фінансові ринки.
Досі країну, що загрузла в боргах, утримували на плаву Євросоюз і Міжнародний валютний фонд. Тепер головний економіст найстарішого німецького приватного банку Berenderg Bank Хольгер Шмідлінг (Holger Schmiedling) вважає, що якщо в грецькому уряді не залишиться нікого, хто міг би гарантувати проведення реформ, то Євросоюз може і припинити фінансування. Тоді Греція буде змушена розпрощатися з євро.
Професор Бургхоф в цьому зв'язку звертається з закликом до уряду Німеччини серйозно поставитися до волі виборців і зробити з цього наступні висновки: Німеччина не повинна розплачуватися за борги Греції. Ні безпосередньо, ні через механізми фондів стабілізації "євро", ні через Європейський центральний банк, ні за допомогою таких "навіжених", на його думку, ідей, як загальноєвропейські облігації.
Чого боїться Меркель, до того прагне Олланд
Але саме цю "навіжену" ідею - загальноєвропейські облігації - і хоче реалізувати новий президент Франції Франсуа Олланд. А Європейський центробанк, на його переконання, має ще активніше включитися у подолання кризи. Олланд готовий стимулювати економічне зростання за рахунок нових боргів. Тобто він прагне до того, чого боїться канцлер Німеччини Ангела Меркель (Angela Merkel). Під час передвиборної кампанії Олланд постійно твердив, що доб'ється перегляду фіскального пакту - дітища Ангели Меркель, покликаного вивести Європу з боргової кризи.
З іншого боку, професор макроекономіки Ессенського університету Ансгар Бельке (Ansgar Belke) упевнений, що розбіжності у думках між Німеччиною і Францією до конфронтації не призведуть. Адже і Олланд прекрасно розуміє, що Німеччина - головний торговельний партнер Франції. Не буде ж він рубати гілку, на якій сидить.
Інфляція з'їсть не тільки гроші вкладників, а й держборги
Рейтингові агентства і фінансові ринки тримають Францію під прицілом. У конкурентній боротьбі з Німеччиною вона катастрофічно відстає. Дефіцит держбюджету у Франції в минулому році становив 5,2 відсотка від ВВП, у Німеччині - всього один. Рівень безробіття у Франції в два рази вищий, ніж у ФРН. Частка Німеччини в загальноєвропейському експорті зростає, частка Франції - скорочується.
Тому фінансові ринки тут же розправляться з Францією, якщо Олланд вирішить здійснити свої передвиборні обіцянки, упевнений професор Бельке. Проте багато хто в Європі зацікавлені в менш стабільному євро, заперечує економіст Бургхоф. Більш високий рівень інфляції полегшує роботу урядів і, головне, підвищує шанси змусити розплачуватися багатших партнерів по єврозоні. І в першу чергу до них належить Німеччина
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас