МВФ схвалив виділення чергового траншу Таджикистану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ схвалив виділення чергового траншу Таджикистану

Казна та Політика
182
Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалив виділення чергового траншу обсягом $20,2 млн за трирічною Програмою розширеного кредитного механізму (ECF), повідомило представництво МВФ в Таджикистані. Цей транш став останнім у рамках програми ECF, що почала роботу в квітні 2009 року, передбачала виділення $161,9 млн. Рішення ради директорів МВФ дозволяє владі Таджикистану отримати еквівалент 13,0 млн SDR (спеціальних прав запозичення, $20,2 млн), що доведе загальну суму виділеного республіці кредиту до 104,4 млн SDR ($161,9 млн).
МВФ знову похвалив Таджикистан за торішнє зростання ВВП на рівні 7%, якому сприяли поліпшення стану аграрного сектору республіки і рекордний обсяг грошових переказів трудових мігрантів, яких в Росії налічується близько мільйона осіб. У 2011 році вони перерахували на батьківщину $3 млрд. "Дотримання принципів, схвалених в рамках підтриманої Фондом програми, зіграло важливу роль в допомозі Таджикистану на шляху утримання значного зростання ВВП, незважаючи на негативні зовнішні потрясіння", - відзначає МВФ. Потрясіннями для економіки Таджикистану інститут називає високі ціни продукти харчування і світлі нафтопродукти, що імпортуються республікою.
"Основний показник інфляції повернувся до однозначного значення в основному через зниження світових цін на продовольство. Відносно стабільний обмінний курс в другій половині 2011 року ймовірно сприяв стримуванню інфляційних очікувань і міг би, укупі з більш сприятливими перспективами для неенергетичного сектора, зокрема цінами на сировину, і розсудливою бюджетною та монетарною політикою, привести до тривалого зниження інфляційного тиску", - вважають економісти фінансового інституту.
Інфляція в Таджикистані сповільнилася в 2011 році до 9,3% з 9,8% в 2010 році. Державний бюджет республіки на поточний рік передбачає інфляцію в 10,5%, проте МВФ прогнозує більш низьке її значення - 8% за підсумками 2012 року. "Високі ціни на нафтопродукти і тарифи на електроенергію додадуть пресингу в ціни на енергоносії", - побоюється МВФ.
Таджикистан з 1 квітня 2012 р. підвищив тарифи на електроенергію одразу на чверть для всіх категорій користувачів. "Необхідні вирішальні дії з метою поліпшення стану слабкого фінансового сектора, що містить в собі квазі-бюджетний ризик", - відзначає фонд. Він пропонує владі Таджикистану відмовитися від прямого фінансування секторів економіки, поліпшити корпоративне управління і зберігати стриману податково-бюджетну політику, одночасно знижуючи податки, що повинно підстебнути зростання приватного сектора і кількості робочих місць.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас