Індія обіцяє скоротити імпорт іранської нафти на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія обіцяє скоротити імпорт іранської нафти на 20%

Енергетика
170
Індія скоротить імпорт нафти з Ірану на 20% в рамках підтримки міжнародного ембарго проти Ісламської Республіки.
Подібну заяву індійські політики зробили на тлі візиту в країну глави Держдепартаменту США Хілларі Клінтон. Підвищена увага американської влади до Делі далеко не випадкова - Індія займає третє місце в Азії за обсягом імпорту нафти.
Як заявили чиновники, за наступні 12 місяців індійські покупці імпортують 14 млн тонн чорного золота замість 17,5 млн тонн, куплених за 12 місяців, що завершилися 31 березня 2012 р. Таким чином, частка іранської нафти в загальному обсязі індійського імпорту в 2013 р. фінансовому році знизиться до 7% з попереднього значення в 10%. Усього ж Індія закуповує 80% від усієї споживаної в країні нафти.
Що стосується самого Ірану, то Ісламська Республіка з нетерпінням чекає нового раунду переговорів у Відні з шісткою посередників. Зустріч відбудеться 13-14 травня і за її підсумками Тегеран розраховує отримати послаблення в нафтовому ембарго.
З однієї точки зору, проблеми Ірану наростають, як снігова куля, оскільки все більше країн рапортують про скорочення поставок нафти з країни. При цьому падає і видобуток в самому Ірані. Однак об'єктивно відповісти на питання - хто і на скільки скорочує закупівлі - ніхто не може. У минулому році Іран відправляв на експорт 2,2 млн барелів чорного золота на день. Півмільйона забирав собі Китай - головний споживач іранської нафти. Ще 400 тис. спливали в Євросоюз. На третьому місці буля Японія, лише незначно випереджаючи індійських імпортерів.
Тепер же головні азіатські гравці рапортують про зниження покупок у Ірану. Зате в Тегерані ці цифри ставлять під сумнів. Аналітики не відкидають, що відмовляючись від купівлі іранської нафти "на папері", країни в дійсності просто закуповують її ж, але через країни-посередники. Експерти також схиляються до того, що і в Європі чекати повної відмови від іранської нафти з 1 липня також не варто.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас