Лагард: Європа втомилася від жорсткої економії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лагард: Європа втомилася від жорсткої економії

Казна та Політика
797
Час жорсткої економії в Європі з різким скороченням державних витрат і одночасним напруженням податкового навантаження на населення минув.
Підсумки останньої хвилі виборів, що прокотилася в європейських державах, продемонстрували небажання жителів Старого Світу продовжувати жити за подібним економічним курсом. Таку думку висловила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, відреагувавши на результати голосування на парламентських виборах в Греції, другого туру президентських виборів у Франції, а також регіональних виборів у Німеччині та Італії.
Замість того щоб зберегти владу жорсткої дисципліни в Європі, Лагард запропонувала перейти до поетапного скорочення дефіциту державного бюджету в кожній конкретній країні. "Що найголовніше - економія чи зростання? Саме це питання породжує найбільше число дебатів в даний час. Я схиляюся до того, що не можна прагнути тільки до чогось одного. Тож ми можемо виробити таку стратегію, яка буде корисною і сьогодні, і завтра", - заявила глава МВФ під час своєї лекції в університеті Цюріха в Швейцарії.
Водночас Лагард дала зрозуміти, що вважає фіскальні скорочення необхідними для урядів регіону. Однак, враховуючи настрої європейських громадян, владі варто змінити "кут нахилу". Замість того щоб добиватися виходу з кризи і дефіциту бюджету в найближчі терміни, треба перейти на план середньострокової економії. "Всі ми прекрасно розуміємо, що фіскальна дисципліна негативно позначається на зростанні економіки", - зазначила глава міжнародної організації. Таким чином, Лагард запропонувала знайти баланс між економією і ростом.
Проте Лагард нічого не сказала щодо пакту фінансової стабільності єврозони, який встановлює перед країнами валютного блоку нові непрості вимоги щодо збалансування національних балансів. Німеччина, яка була головним ініціатором введення цього документа, виступає категорично проти будь-яких послаблень і відмовляється переглядати договір.
Все більше європейських країн починають поступове ослаблення хватання за горло бюджету. 7 травня до стимулювання зростання закликав прем'єр-міністр Італії Маріо Монті, чий уряд уже знизив цільовий прогноз щодо бюджету на цей рік. Тим самим шляхом пішов і кабінет міністрів Іспанії.
Соціаліст Франсуа Олланд, який переміг у другому турі президентських виборів у Франції, обіцяв своїм виборцям повернути національну економіку в русло стійкого зростання і почати згортання заходів жорсткої економії. Майбутньому президенту вдалося набрати більше 51,5% голосів виборців. За Ніколя Саркозі віддали свої голоси близько 48% населення Франції.
У Німеччині партія Християнсько-демократичного союзу (ХДС) федерального канцлера Ангели Меркель та їх партнери по коаліції з Вільної демократичної партії зазнали поразки на виборах у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн. На цьому тижні, 13 травня, пройдуть вибори в іншій федеральній землі - Північному Рейні-Вестфалії, яка вважається найбільш населеною в країні. Там шанси ХДС та вільних демократів на успіх також під питанням.
Що стосується Греції, то там більшість жителів країни підтримали партії, які виступають за перегляд фінансових угод з міжнародними кредиторами. На першому місці тримається партія "Нова демократія", що отримала більше 20%. Глава нових демократів Антоніс Самарас підтримує ідею формування коаліційного уряду і перегляду умов надання кредитів з боку країн єврозони і МВФ. Протягом найближчого місяця новому уряду, з кого б він не складався, потрібно розробити план скорочення бюджетного дефіциту на 11 млрд євро за 2013 і 2014 рр. В іншому випадку країна не отримає чергового траншу допомоги і буде змушена оголосити дефолт, тому що виявиться не в змозі оплачувати свої зобов'язання.
За матеріалами:
Вести.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас