Дострокові вибори в Ізраїлі скасовуються: Нетаньяху домовився з опозицією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дострокові вибори в Ізраїлі скасовуються: Нетаньяху домовився з опозицією

Казна та Політика
124
Прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху вдалося досягти компромісу з лідером опозиційної партії "Кадіма" Шаулем Мофазом про формування нового уряду. Таким чином, питання про дострокові парламентські вибори, рішення про організацію яких кнесет мав розглянути в найближчі дні, знято з порядку денного, повідомляє Associated Press з посиланням на місцеві ЗМІ. Разом з тим, у повідомленнях вказано, що інформація носить неофіційний характер, офіційні представники поки недоступні для коментарів.
У кнесеті вже пройшло перше читання законопроекту про саморозпуск, його підтримала переважна більшість депутатів. Згідно з проектом, нові вибори повинні були відбутися 4 вересня ц.р.
За повідомленням "7 каналу", "Кадіма" вступить в коаліцію з "Лікудом", а Мофаз отримає за це портфель міністра і стане черговим віце-прем'єром. Насамперед нова коаліція ухвалить новий закон про загальний призов на армійську або громадянську повинність, причому саме Мофаз очолить спеціальну комісію, яка розгляне всі запропоновані партіями варіанти. Представники Лікуду підтвердили цю інформацію: за їхніми даними, Мофаз стане в уряді міністром без портфеля. В 2002-2006 рр. Мофаз уже обіймав пост міністра оборони Ізраїлю, а в 2006-2009 рр. був міністром транспорту.
На неофіційну інформацію вже є реакція посадових осіб, які не брали участі в процесі переговорів політичних лідерів. Так, спікер кнесету Рувен Рівлін висловив задоволення таким результатом подій, на його думку, це знак того, що у внутрішній політиці країни зберігається стрижень стабільності.
Міжнародні спостерігачі відзначають, що подібний розклад подій вельми вигідний для Ізраїлю, особливо на тлі обговорення можливості завдання удару по об'єктах іранської ядерної програми.
Нагадаємо, 6 травня Нетаньяху заявив про намір провести дострокові парламентські вибори. На думку деяких ізраїльських оглядачів, намір провести дострокові вибори міг мати стосунок до підготовки військової операції Ізраїлю проти Ірану. У разі перемоги на виборах Нетаньяху міг віддати наказ про нанесення удару по іранських ядерних об'єктах у вересні-жовтні 2012 р. - під час найактивнішої фази передвиборчої кампанії в США. Коментатори вважають, що Президент США Барак Обама вже не зможе публічно заперечити проти операції в Ірані через ризик втратити голоси американських євреїв.
На початку березня на зустрічі Обами і Нетаньяху, йшлося про необхідність дипломатичного вирішення іранської ядерної проблеми. США, Ізраїль і декілька країн Заходу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Іранський уряд заявляє, що його ядерна програма носить мирний характер і спрямована виключно на генерацію атомної енергії.
Ситуація навколо ядерної програми Ірану загострилася після того, як МАГАТЕ раніше повідомило, що Тегеран вів розробки ядерної зброї. Країни Заходу ввели проти Ісламської республіки санкції, на що Тегеран пригрозив перекрити Ормузьку протоку, через яку проходить до 40% світового імпорту нафтопродуктів. 3-го лютого верховний лідер Ірану Аятолла Алі Хаменеї заявив, що Ісламська республіка продовжить розвивати свою ядерну програму, незважаючи на санкції та погрози Заходу.
Крім того, іранські військові заявили про готовність завдати удару по будь-якій території, яка буде використана для завдання удару по Ісламській Республіці.
15 лютого іранські ядерники почали завантаження тепловиділяючих елементів власного виробництва в науково-дослідний реактор в Тегерані. Ахмадінежад особисто завантажив в тегеранський реактор паливні стрижні, збагачені до 20%.
Американська розвідка не сумнівається, що Іран здатний створити ядерну зброю, і нарощує потужності для збагачення урану, які при бажанні можуть бути використані для створення ядерних боєголовок. Водночас, розвідка впевнена, що Іран не стане самостійно починати або провокувати військовий конфлікт.
Варто зазначити, що за неофіційною інформацією, Ізраїль також володіє ядерною зброєю. Як повідомлялося, Іран відмовляється допустити представників МАГАТЕ на низку секретних об'єктів і заявив, що готовий завдати удару по будь-якій території, яка буде використана для нападу на Ісламську Республіку. При цьому представники Тегерана наполягають, що заборона на їх відвідування пов'язана з особливим статусом даних об'єктів, а не з проведеними там роботами. Проте в Ізраїлі не відкидають, що на цих базах можуть вестися дослідження зі створення ядерної зброї. Протягом останніх декількох місяців представники Ізраїлю неодноразово вказували, що розглядають можливість військового удару по іранських ядерних об'єктах, якщо Тегеран не піде на повну співпрацю з МАГАТЕ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас