Російський газ для України подорожчає у ІІ кварталі на 2,1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський газ для України подорожчає у ІІ кварталі на 2,1%

Енергетика
315
Ціна російського газу для України в II кварталі 2012 р. виросла на 2,1% - до 425 дол./тис. куб.м. Про це йдеться в повідомленні НАК "Нафтогаз" про оплату "Газпрому" за квітневий газ. Як повідомлялося, "Нафтогаз України" перерахувала ВАТ "Газпром" більше 628 млн дол. за імпортований у квітні 2012 р. природний газ.
Згідно з так званими "харківськими угодами" від 21 квітня 2010 р., Україні надається знижка 100 дол./тис. куб.м. Вартість газу перераховується один раз на квартал виходячи з цін на нафту. У держбюджеті на цей рік закладена ціна російського газу в розмірі 416 дол./тис. куб. м.
У першому кварталі ц. р. ціна газу становила 416 дол./тис. куб. м. Раніше заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун заявляв, що в II кварталі російський газ для України подорожчає на 10 дол, до 426 дол.
Переговори про зниження ціни на газ для України з Росією ведуться вже більше двох років. Висловлювалася також думка, що в обмін на знижку на газ Україна погодиться на частковий контроль "Газпрому" над своєю газотранспортною системою. Україна вже вибрала оцінювача своєї ГТС. В кінці лютого повідомлялося, що російський Міненерго запропонував українському Міністерству енергетики та вугільної промисловості відновити переговори про зниження ціни газу для України. Джерела у відомствах говорили, що РФ запропонувала Україні знижку на газ в рамках довгострокових контрактів на 10%, як це було зроблено для європейських споживачів. Раніше російський газовий монополіст пішов на поступки за підсумками переговорів з низкою важливих клієнтів холдингу - зокрема, французькою GDF Suez, німецькою Wingas, словацькою SPP і турецькою Botas. У той же час міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко заявив, що проект угоди газового контракту між Україною і Росією не містить пропозиції про 10%-ву знижку.
За даними відомства Бойка, імпорт природного газу в Україну в у січні-березні 2012 р. скоротився на 52,3% - до 8 млрд 547 тис. куб. м газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас