Підсумки тижня: Україна під тиском і підозріло добрий Путін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсумки тижня: Україна під тиском і підозріло добрий Путін

1839
Володимир Путін не тільки підтвердив готовність Росії прийняти Юлію Тимошенко на лікування, але і запевнив, що підписував з нею газові угоди в рамках законодавств обох держав. Комуністи нагадали про себе на головній вулиці країни з трансляцією на Першому національному.
Юлія Тимошенко довела, що є вагомим фактором європейської політики. Протестуючи проти її побиття в Качанівській колонії (можливість якого заперечує генеральний прокурор Віктор Пшонка), більшість потенційних учасників саміту президентів Центральної та Східної Європи відмовилися прибути до Києва. Звичайно, можна багато розмірковувати про те, що у більшості відмовників повноваження суто представницькі, але це не применшує ефекту дипломатичного демаршу, з яким зіткнулася Україна. Цікаво інше: як тільки маса глав держав, які відмовилися спілкуватися в Ялті з Віктором Януковичем, досягла критичної точки, Юлія Володимирівна погодилася переїхати з колонії в харківську лікарню, де її будуть лікувати за участю німецького доктора. Чудеса, та й тільки.
Європейські політики тим часом загрожують бойкотувати Євро-2012 на території України, а деякі представники Німеччини пропонують і зовсім позбавити нашу країну права на проведення чемпіонату. На передньому краї виступів проти офіційного Києва канцлер Ангела Меркель, яка практично шантажує українське керівництво, вимагаючи відпустити Юлію Тимошенко на лікування до Німеччини. Тамтешні ЗМІ і політики другого ешелону пропонують версії одна іншої кращу, але УЄФА відмовився втручатися в політичну ситуацію в нашій країні, високо оцінивши готовність України та Польщі до проведення чемпіонату. Варшава показала себе справжнім партнером - польський президент Броніслав Коморовський назвав неадекватними заклики бойкотувати Євро-2012.
Свіжий струмінь в політичну ситуацію вніс і Володимир Путін, який напередодні своєї інавгурації висловив готовність прийняти Тимошенко на лікування в Росії. Він не забув нагадати, що газові угоди, які висять тяжким вантажем на українському бюджеті, були підписані в січні 2009-го відповідно до законодавств наших країн. Позиція Володимира Володимировича з цього питання незмінна, а от відсутність Віктора Януковича на церемонії його вступу на президентську посаду - поганий знак для Віктора Федоровича. Схоже, на розвиток ситуації в Україні все більше постараються впливати без участі чинного українського лідера, при цьому Росія і Німеччина діють все більш злагоджено.
Є підстави вважати, що політична криза співпаде за часом з парламентськими виборами. Центральна виборча комісія оприлюднила межі 225 округів, після чого віце-спікер Микола Томенко назвав нарізування округів здійсненим в інтересах провладних кандидатів. Так чи інакше, але Микола Володимирович, який довго планував балотуватися на рідній Черкащині, буде тепер шукати щастя в списку об'єднаної опозиції. Її представники на минулому тижні практично відмовчувалися, хіба тільки Арсеній Яценюк закликав європейців не бойкотувати проведення Євро-2012, а ігнорувати спілкування з Віктором Януковичем.
Зате у всій красі показали себе комуністи, святкову ходу яких Хрещатиком вперше за роки незалежності показав Перший національний. Петро Симоненко "радує" майбутніх виборців демонстрацією опозиційності комуністів укупі з гаслами про прийдешню справедливість і націоналізацію базових галузей промисловості. Петро Миколайович отримав чудовий подарунок до Першотравня: інший найбільш авторитетний лідер лівої партії, Олександр Мороз, вирішив балотуватися по одномандатному округу, поставивши на чолі СПУ і партійного виборчого списку вірного Петра Устенка. Тепер зазіхнути на монополію першого секретаря КПУ на лівому фланзі українського політикуму нікому, що дозволяє прогнозувати не тільки проходження комуністів у майбутній парламент, а й відсутність у них будь-яких спроб перестати бути осколком КПРС, яка давно розпалася.
Євген Магда
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас