Останній шлях долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Останній шлях долара

Валюта
6633
"Старі гроші" привабливі для бізнесу не тільки в переносному сенсі, а й в прямому. Компанія Ford минулого місяця оголосила про те, що має намір використовувати паперові американські долари, що вийшли з ужитку, для виробництва попільничок і сміттєвих контейнерів для салонів своїх машин. Автовиробник вже використовує різного роду альтернативні матеріали: наприклад, робить покриття для сидінь з пластикових пляшок або шумопоглиначі з джинсової тканини. Більше того, Ford вивчає можливість виготовлення різних деталей з кульбаб, кокосових горіхів і цукрової тростини.
Однак американська паперова валюта, що відслужила своє - мабуть, найцікавіший інгредієнт в "кухонній книзі" Ford. Складно собі уявити, що десь є гори старих купюр, яким не знаходиться серйозного застосування (хіба що в сейфах колекціонерів або в державних банківських сховищах).
Насправді ж такі запаси старих купюр є, і майже завжди у них лише одне призначення - відправитися на звалище. Про останній шлях доларових банкнот розповідає кореспондент FoxBusiness.com Лорен Ковелл.
Як старіють гроші
Єдиний привід визнати доларову банкноту недійсною - це її фізичний стан. Ні рік випуску, ні термін, протягом якого купюра зберігалася, скажімо, в чиїйсь скарбничці, не мають значення. Про це йдеться на офіційному сайті ФРС США: "Вся валюта США незалежно від року випуску визнається законним засобом платежу".
Папір, з якого роблять американські долари, на 75% складається з бавовни і на 25% з льону, і тому він міцніший і довговічніший від звичайного паперу з деревини. Банкноти зносостійкі і міцні: так, Бюро гравіювання і друку США стверджує, що в середньому купюра здатна витримати більше 4 тис. згинань навпіл (в обидва боки), перш ніж порватися.
Але гроші все одно зношуються. Швидше за всіх виходять з ладу дрібні купюри, оскільки вони використовуються в обігу частіше, ніж банкноти номіналом побільше. За даними ФРС США, купюри вартістю 1 і 5 доларів "живуть" в середньому по 3,8 і 3,6 року відповідно. А ось паперові гроші більшого номіналу не виходять з ладу довше: термін обігу 20-доларової купюри становить 6,7 року, а 50- і 100-доларових банкнот - 9,6 і 17,9 року відповідно.
Початок і кінець
Щоб зрозуміти, чому паперові гроші старіють, слід поглянути на весь цикл їх обігу. Банкноти друкуються в Бюро гравірування і друку США і потім доставляються в 12 регіональних федеральних резервних банків (ФРБ) країни. Через ці організації гроші випускаються в обіг за допомогою комерційних банків та інших депозитарних інститутів. Споживачі повертають банкам гроші у формі депозитів, а ті, в свою чергу, посилають їх назад в ФРБ.
Тут вся готівка проходить через автоматичну систему сканування, щоб визначити її придатність для подальшого обігу. Порвані та зношені банкноти вилучаються з обігу і замінюються новими купюрами тих же номіналів, щоб загальна сума грошей, що перебувають в обігу, залишалася незмінною. ФРС не займається чеканкою монет (їх виготовляє Монетний двір США).
За словами представника Нью-Йоркського ФРБ, за підсумками перевірки з обігу вилучається кожна п'ята купюра.
Останній шлях
Велика частина купюр, що вилучаються з обігу, подрібнюється і вивозиться на сміттєві звалища. У 2011 році сукупна вага подрібнених купюр склала 5300 тонн, стверджує представник ФРС.
Подрібнені банкноти не переробляються і не використовуються для виготовлення нових купюр, оскільки якість грошей, зроблених подібним чином, була б сумнівною. За словами Дуга Крейна, віце-президента друкарської компанії Crane & Co., що друкує американську готівку, папір, на якому випускаються купюри, просякнутий фарбою, на банкнотах з переробленої сировини були б розводи.
"Через це збільшився б відсоток типографського браку", - пояснює він.
Крім того, перероблений папір менш міцний, а оскільки міцність паперових грошей досягається за рахунок необроблених волокон, то застосування вторинної сировини зробило б таке виробництво непродуктивним, додає Крейн.
Цікаво, що в середині 90-х років минулого століття Crane & Co. випустила серію канцтоварів з перероблених старих купюр, але через відсутність купівельного попиту ця лінія була закрита (само собою, називалася вона Old Money - "Старі гроші").
Однак на звалище відправляються не всі купюри, що вийшли з обігу. Невелика їх частина продається як туристичні сувеніри в офісах ФРБ, а ще деяка частка йде на виробництво стільниць, ізоляційних матеріалів, гранульованого палива тощо.
Згідно з інформацією, опублікованою на офіційному веб-сайті Бюро гравірування і друку, підприємства, яким потрібні подрібнені купюри у великих кількостях, мають отримати на це дозвіл від Федерального резервного банку, а також письмовий дозвіл від Відділу стандартизації та сертифікації при конгресі США. Бюро гравіювання і друку забороняє використовувати подрібнені банкноти у виробництві ємностей для їжі і пиття, оскільки типографська фарба містить різні хімікати.
У розпорядження компанії Ford, яка поки тільки експериментує з подрібненими грошима, були надані кілька фунтів цієї сировини, а також кілька сотень фунтів різних компонентів, що використовуються при виготовленні готівки від компанії-постачальника A. Schulman, розповіла журналістам Еллен С. Лі, технічний експерт відділу дослідження пластмас концерну Ford.
Лі також повідомила, що в даний час між автовиробником і ФРС ведуться переговори щодо подальших досліджень.
Що робити з пошкодженими купюрами
Федеральна резервна система - не єдиний орган, який контролює подальше використання пошкоджених банкнот. Серйозно пошкоджені, порвані купюри, що зазнали незворотних змін, можна вислати на адресу Бюро гравіювання і друку США, приклавши до них супровідний лист з поясненнями, яким чином гроші були пошкоджені. Якщо обґрунтування до заміни готівки прийнято, Бюро вишле відправникові чек Міністерства фінансів США на суму, що відповідає сумі надісланих банкнот.
Щорічно Бюро гравіювання і друку отримує приблизно 20 тис. запитів на заміну пошкоджених купюр і видає відшкодувань на загальну суму близько 30 млн доларів.
Всі одержувані таким чином купюри подрібнюються, складаються в спеціальні мішки і відправляються на виробництва з переробки відходів.
Наталія Черкашина
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас