Серби вибирають главу держави і парламент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Серби вибирають главу держави і парламент

Казна та Політика
90
У Сербії сьогодні, 6 травня 2012 р., проходять дострокові парламентські і президентські вибори. Головними суперниками на них є ліберальна Демократична партія і її лідер, Президент країни Борис Тадич, і правоконсервативна популістська Прогресивна партія, яку очолює Томіслав Ніколіч.
Опитування громадської думки показують, що Прогресивна партія з незначною перевагою випереджає Демократичну партію Тадича. Однак, на думку політологів, у демократів більше шансів переконати невеликі партії сформувати правлячу коаліцію. Обидві партії виступають за приєднання Сербії до Європейського союзу (ЄС), однак Ніколіч довгий час ставився до цього питання дуже скептично. Та в березні 2012 р. Сербія отримала статус кандидата на членство в ЄС.
Незважаючи на значний ривок у зовнішній політиці, уряд Тадича продовжував втрачати популярність через проблеми в економіці країни, високий рівень безробіття і зниження якості життя населення. У разі перемоги це буде третій термін Тадича на посту Президента Сербії.
Ніколіч побудував свою передвиборну кампанію на критиці соціальної несправедливості і корупції. Він обіцяє залучити до Сербії багатомільярдні іноземні інвестиції і забезпечити фінансову стабільність.
Очікується, що вибори 6 травня ц.р. не виявлять переможця президентської гонки. У цьому випадку другий тур буде проведено 20 травня. Крім фаворитів Тадича і Ніколіча в президентських виборах беруть участь 10 кандидатів.
Чергові президентські вибори в Сербії мали пройти в кінці поточного року, глава держави обирається на п'ять років. Одна людина не може бути обрана на цей пост двічі. Тадич знову може балотуватися в Президенти Сербії, оскільки вперше був обраний главою держави в період існування іншої країни - державного об'єднання Сербії і Чорногорії, яке розпалося в 2006 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас