Що подорожчає у травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що подорожчає у травні

1740
З першого травня "світле" сьогодення подорожчає - тарифи на електроенергію знову зростуть. Правда, в цьому місяці подорожчання торкнеться "багатих споживачів", тих, у кого лічильник на місяць налічує понад 800 кВт/год. Звичайні споживачі, зазвичай, споживають в три-чотири рази менше. Але і їм розслаблятися не варто - попереду країну чекає мінімум дворазове подорожчання електроенергії.
А ось хто порадує населення своєю "ціновою пропозицією" в травні - так це наш уряд. З першого травня в країні зростуть мінімум на 100 грн пенсії. За підрахунками чиновників, це "покращення" відчують на собі 13 млн. осіб.
Цим пенсіонерам, а також іншим українцям повинні в цьому місяці додати настрою і ціни на овочі - улюблений об'єкт уваги нашого прем'єр-міністра.
Як запевняють експерти, підвищена пропозиція овочів на українському і ринках сусідніх країн, позбавить вітчизняні овочеві прилавки від російського диктату на ціни. Тепла погода, яка сприяє збільшенню вітчизняного виробництва тепличних овочів, допомогла витіснити з ринку імпорт. Крім того, як розповіла "Коментарям" керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман, помідори, огірки, редиска почнуть дешевшати відразу ж після закінчення травневих канікул.
"Зараз ціни на огірки впали в два рази, експорт помідорів взагалі зупинився, ціна в 19-20 грн./кг не прохідна для російського ринку, до того ж в Росії вже з'явилася своя продукція і Білорусь тисне низькими цінами. Разом з тим, на українському ринку зараз все ситуативно, як тільки пропозиція почне зростати, ціна буде знижуватися", - сказала "Коментарям" Гетьман.
Існують очікування зниження ціни і на ринку бензину. За словами галузевих експертів, паливні ціни сьогодні перебувають "на піку". Тому рости їм далі не куди. Разом з тим, ринок чекає розвитку ситуації з ініціативою уряду ввести плаваючу ставку акцизу, яка буде прив'язана до світових цін на нафту. Як тільки вона буде прийнята, ринок бензинів обіцяє зітхнути з полегшенням, а ціна суттєво знизитися.
"Ринкове очікування сьогодні сприятливе, ми не очікуємо підвищення, тому що ціни вже давно досягли свого піку і повинні стабілізуватися і почати спад", - сказав "Коментарям" президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів" Леонід Косянчук.
А от ціни на м'ясо в цьому місяці українців не порадують. Дочекавшись закінчення Великоднього посту, ціни на свинину і яловичину в країні піднялися на 40%. Враховуючи той факт, що після Великодня йде поминальний тиждень, а за ним низка травневих свят, суми на цінниках підігріті підвищеним попитом, опускатися не збираються. Як розповіла "Коментарям" керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства "ААА" Марія Колесник, чекати істотного зниження цін після свят не варто, закупівельні ціни на м'ясо, що встановилися, не дозволять реалізаторам знизити кінцеву вартість.
"Говорити, що найближчі місяць-два будуть знижуватися ціни, не варто. Тут ключовим фактором виступають закупівельні ціни, якщо закупівельники почнуть їх знижувати, то фермери просто пустять під ніж поголів'я, як це вже було в минулому році. За інформацією на середину квітня, закупівельна ціна за кілограм свиней м'ясних порід встановилася на рівні 19-22 грн., сальні - 16 грн., велику рогату худобу закуповують по 17 грн., але там зовсім інший вихід м'яса", - говорить Колесник.
Не порадують своєю ціновою пропозицією українців і банки - вони не збираються знижувати процентні ставки за споживчими, автомобільними і іпотечними кредитами. Правда, банкіри постараються втримати високу прибутковість за гривневими депозитами.
"Банки будуть продовжувати пропонувати найвигідніші ставки за 12-місячними депозитами, при цьому не будуть істотно знижувати і ставки за короткими депозитами. Можуть бути тільки зміни на ринку євродепозитів: курс євро все більше і більше нестабільний, і банки, щоб підстрахуватися, будуть намагатися за євродепозитами знизити ставку, щоб не програти. Споживчі кредити вже будуть готуватися до літа. А влітку активність кредитування істотно знижується, тому банки ну будуть форсувати нові програми споживчих кредитів. Ставки будуть практично на тому ж рівні", - розповів "Коментарям" президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
Фінансові експерти також звертають увагу на факт підвищення деякими банками вартості автокредитів. Фахівці Міністерства аграрної політики заговорили про швидке і неминуче подорожчання цукру в Україні - мінімум на 10% в травні. Всьому причиною - підвищення попиту на солодкий пісок в цей період. До того ж, з цієї ж причини може подорожчати ще один "ходовий" товар - пиво. І тут свою роль відіграє не стільки "пивна" погода, скільки наближення Євро-2012.
Макс Мухін
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас