Сьогодні греки голосують на парламентських виборах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні греки голосують на парламентських виборах

Казна та Політика
104
Громадяни Греції в неділю голосують на дострокових виборах до парламенту.
У голосуванні 6 травня беруть участь 32 партії, партійні блоки та групи. З них, за даними соцопитувань, 10 партій зможуть подолати тривідсотковий бар'єр для проходження в парламент.
Згідно з прогнозами, депутатські мандати з найбільшою ймовірністю отримають дві найбільші партії - "Нова демократія" і соціалістична партія ПАСОК, а також Комуністична партія, "Радикальна ліва коаліція" і ЛАОС (праві націоналісти).
Решта партій, які беруть участь у виборах, здебільшого були засновані недавно. Серед них - кілька партій, які виступають проти прийняття Грецією фінансової допомоги від Євросоюзу і МВФ і проведення політики жорсткої бюджетної економії.
Таким чином, провідним партіям, швидше за все, доведеться вести переговори про формування нового коаліційного уряду, або потрібно буде проводити нові вибори.
За два дні до парламентських виборів у Греції лідери двох найбільших політичних партій країни виступили з останніми зверненнями до виборців.
Зокрема, глава лівоцентристської партії ПАСОК Евангелос Венізелос виступив в центрі Афін і закликав виборців не голосувати за дрібні партії, які виражають протестні настрої.
"Недільне голосування - це не протестне голосування, воно вкрай важливе для майбутнього всього населення країни", - сказав Е.Венізелос.
За його словами, Греції, можливо, доведеться покинути єврозону, якщо виборці не підтримають соціалістів на дострокових парламентських виборах 6 травня.
Раніше з передвиборчою заявою виступив його ключовий суперник і голова консервативної партії "Нова демократія" Адоніс Самарас, додавши, що йому хотілося б отримати значну кількість місць для того, щоб, "заручившись підтримкою більшості", самостійно правити "заради політичної стабільності" .
Самарас підкреслив, що якщо на парламентських виборах в Греції не переможе Нова демократія, то країну чекає нестабільність. 60-річний глава консерваторів закликав виборців проголосувати за Нову демократію, "щоб країна могла перегорнути сторінку" в своїй новітній історії.
У Греції вже п'ятий рік поспіль спостерігається економічна рецесія. Рівень безробіття сягає 20%, банківська система на межі краху, пенсії і зарплати скоротилися на 40%.
Нинішній коаліційний уряд Греції було сформовано в листопаді 2011 року після відставки прем'єр-міністра Йоргоса Папандреу. На чолі нового кабінету міністрів став безпартійний грецький економіст Л.Пападімос, який назвав основним завданням свого уряду реструктуризацію державного боргу Греції та отримання нових кредитів Євросоюзу і МВФ.
Мандат коаліційного уряду, більшість членів якого становлять представники соціалістичної партії ПАСОК, яка правила до відставки її лідера Й.Папандреу, закінчився 12 квітня.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас