На виборах у Греції можливі будь-які сюрпризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На виборах у Греції можливі будь-які сюрпризи

Казна та Політика
356
Можливість формування коаліційного уряду соціалістів і консерваторів була б не ідеальним, але кращим підсумком голосування в Греції. Але такий сценарій можуть зірвати успіхи лівих радикалів і правих екстремістів.
Соціологи не беруться навіть приблизно прогнозувати результати дострокових парламентських виборів у Греції 6 травня. Адже понад 30 відсотків опитаних грецьких виборців вперто відмовляються говорити, за кого збираються голосувати. Цілком імовірно, що багато з них ухвалять рішення в останній момент. А тому після закриття виборчих дільниць можливі будь-які сюрпризи.
Партії, які довго правили, втратили довіру виборців
Ключове питання полягає в тому, чи отримають дві найбільші грецькі партії - соціалістична ПАСОК і консервативна "Нова демократія" (НД) - достатньо голосів, щоб сформувати (можливо, за участю ще одного коаліційного партнера) більш-менш стабільний уряд.
Обидві партії письмово зобов'язалися дотримуватися після виборів того курсу жорсткої економії і корінних реформ, який був узгоджений з Євросоюзом в обмін на великомасштабну фінансову допомогу Афінам. Однак саме ці дві партії, які протягом чотирьох десятиліть періодично змінювали одна одну при владі, значною мірою відповідальні за те тяжке становище, в якому опинилася зараз країна.
А тому рейтинги обох партій впали під час нинішньої кризи до рекордно низьких позначок. Соціологи вважають, що соціалісти і консерватори здатні набрати в кращому разі не більше 40 відсотків голосів. Маноліс Мавромматіс, кандидат від НД по одному зі столичних виборчих округів, відмовляється вірити такому прогнозу. "Це було б катастрофою! Адже в такому випадку Греція стане абсолютно некерованою, причому в один з найскладніших періодів своєї історії".
Коаліція двох постійно ворогуючих між собою найбільших грецьких партій - звичайно, далеко не ідеальний варіант, зазначає професор Хайнц-Юрген Акст, завідувач кафедри європейської інтеграції та європейської політики при університеті Дуйсбурга/Ессена. Адже у Греції немає традицій коаліційних урядів, тим більше коаліцій найбільших партій, вказує аналітик.
При цьому професор посилається на лідера "Нової демократії" Антоніса Самараса, який в останні місяці не раз висловлював незгоду з політикою безпартійного прем'єра Лукаса Пападімоса, хоча НД входила до складу його уряду. "Тож коаліція двох великих партій піддасться серйозним випробуванням на міцність", - прогнозує Акст, який виходить з того, що соціалісти і консерватори таки наберуть 40-45 відсотків. І це був би найкращий з можливих сценаріїв. А як може виглядати найгірший?
Відродження тоталітарних ідеологій
Якщо вибори призведуть до такої роздробленості парламенту, що сформувати уряд так і не вдасться, це буде найгірший з можливих варіантів розвитку подій, упевнений німецький професор. Втім, такий варіант цілком можливий, оскільки грецьких виборців, змучених тяжкою економічною кризою, долають протестні настрої.
"Мені соромно про це говорити, але саме серед виборців молодше 25 років ліві радикали і правоекстремістська партія "Золотий світанок" користуються особливою популярністю", - розповідає аналітик Янніс Анастассакос. "Схоже, - продовжує він, - що тоталітарні ідеології XX століття зараз відроджуються в головах молодих греків". Він вважає, що зліт правих багато в чому пояснюється нездатністю двох основних партій вирішити проблему нелегальної імміграції.
На думку професора Акста, соціалісти з ПАСОК, якщо їм разом з НД не вистачить голосів для формування уряду, не зможуть створити коаліцію з комуністами та іншими лівими партіями, які пройдуть в парламент, "оскільки розбіжності між ними дуже великі". У свою чергу союз НД з правими партіями, особливо з правоекстремістським "Золотим світанком", призвів би до "тяжких наслідків у взаєминах з Європейським Союзом".
Для формування дієздатного політичного класу потрібен час
На неможливість союзу як з лівими, так і з правими популістами вказує і кандидат від НД Мавромматіс: "Те, що вони пропонують, просто несерйозно. Одні відмовляються повертати кредити, інші пропонують відразу вийти з Євросоюзу, треті кажуть, що вони за євро, але проти заходів економії".
Німецький політолог Акст не відкидає, що якщо вибори 6 травня призведуть до "катастрофічного результату", то в Греції в осяжному майбутньому доведеться проводити повторне голосування. І він дуже сподівається, що грецьких виборців їхні помилки багато чому навчать.
"Греції необхідний новий політичний клас, здатний відповідати на виклики сучасності. Цей клас поки тільки формується, тож тим, хто спостерігає ззовні за подіями в цій країні, потрібно набратися терпіння", - підкреслює Хайнц-Юрген Акст.
Нагадаємо, 12 квітня президент Греції Каролос Папульяс видав указ про розпуск парламенту і призначив дострокові вибори на 6 травня поточного року.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас