Fitch: Підвищення податків на видобуток корисних копалин в РФ чинитиме значний тиск на грошові потоки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Підвищення податків на видобуток корисних копалин в РФ чинитиме значний тиск на грошові потоки

Енергетика
170
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що подальші підвищення податків на видобуток корисних копалин в Росії, про які було оголошено 2 травня, нададуть значний тиск на потоки грошових коштів газових компаній країни, проте ситуація повинна бути керованою для поточних рівнів рейтингів.
Уряд 2 травня схвалив план підвищення податку на видобуток природного газу для всіх компаній до рівня трохи більше 1 тис. руб. за 1 тис. куб. м газу. Такий рівень є помітним підвищенням для Газпрому, єдиної компанії, яка має право на експорт російського природного газу, яка в даний час платить близько 500 руб. за 1 тис. куб. м. При цьому підвищення для інших компаній, таких як НОВАТЕК ("BBB-"), буде майже чотириразовим, йдеться в повідомленні агентства.
Fitch вважає, що це може знизити грошові кошти від операційної діяльності (FFO) НОВАТЕК приблизно на 20%. Водночас на сьогодні рейтинги компанії більшою мірою зумовлені її масштабом і унікальною ринковою позицією, а не фінансовим профілем, який залишиться на хорошому рівні. Навіть після зміни податку, експерти агентства очікують, що скоригований левередж по FFO у компанії як і раніше буде становити близько 1,0 x в 2013 р., що істотно нижче показника в 2,0 x, який міг би призвести до тиску на кредитоспроможність в разі його тривалого перевищення.
Вплив на Газпром буде більш плавним. Ціна, яку НОВАТЕК може стягувати за свій газ, в даний час обмежена ціновим регулюванням на російському внутрішньому ринку. Газпром краще здатний абсорбувати вищі податкові витрати через вищі ціни, які він може отримувати від міжнародних клієнтів.
Деякі оглядачі розглядають цей крок як свідчення того, що Росія з часом дозволить іншим компаніям експортувати газ, однак Fitch вважає, що поки занадто рано робити такі припущення. Підвищення податку в рівній мірі може бути пов'язане з більш короткими термінами поступової лібералізації цін на російському внутрішньому ринку газу або ж бути окремим кроком.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас