Компанія Shell приступила до істотного зниження видобутку нафти в Нігерії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія Shell приступила до істотного зниження видобутку нафти в Нігерії

Енергетика
329
Компанія Shell приступила до істотного зниження видобутку нафти в Нігерії. Свої дії компанія мотивує значними втратами від видобутку в результаті крадіжки сировини при транспортуванні по нафтопроводах, повідомляє France 24. Крім того, компанія оголосила, що через це може зірвати виконання перед клієнтами низки контрактних зобов'язань.
"Shell Petroleum Development Company of Nigeria оголошує про вимушені заходи щодо скорочення відвантаження нафти марки Bonny Light, що набирають чинності з 13:00 за київським часом 4 травня 2012 р. Дії викликані постійними фактами крадіжки сирої нафти на нафтопроводі Нембе Крик", - йдеться в офіційній заяві компанії.
Зупинка нафтопроводу обернеться втратою приблизно 60 тис. бар. нафти в день, яку англо-голландський гігант отримує з найбільшого в Африці родовища. У документі немає навіть приблизних термінів запуску магістралі.
Зазначимо, що нафтопровід Нембе Крик є основною лінією з перекачування нафти марки Bonny Light на півдні Нігерії. За даними на початок ц.р., щодня на території Нігерії видобувалося від 2 до 2,4 млн бар. сирої нафти.
Декларування форс-мажорних обставин позбавляє компанію від необхідності дотримання часових зобов'язань за укладеними контрактами, бо те, що відбувається, ніяким чином не залежить від неї.
Проблема крадіжки вуглеводневої сировини дуже гостро стоїть для Нігерії. За словами директора Shell Пітера Возера, тільки в минулому місяці на території країни щодня викрадали до 150 тис. бар. нафти і газоконденсату.
Найчастіше дії зловмисників завдавали серйозної шкоди інфраструктурі та екології. "У країні побудована величезна система нелегальних сховищ нафти, а також терміналів, за якими її завантажують на кораблі для подальшого продажу в офшорних зонах", - зазначив Возер.
Раніше повідомлялося, що в планах Royal Dutch Shell на найближчі кілька років - інвестувати 4 млрд дол. у видобуток газу на шельфі Нігерії. Вкладення плануються на 2014-2015 рр. Інвестиції у видобуток природного газу будуть частиною стратегії компанії по боротьбі зі спалюванням газу на нафтових родовищах. Вважається, що подібна практика сприяє глобальному потеплінню.
Чистий прибуток британо-голландської нафтової компанії Royal Dutch Shell Plc. (що припадає на акціонерів материнської компанії) в I кварталі 2012 р. знизився на 1% - до 8,72 млрд дол. проти відповідного показника річної давності на рівні 8,78 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас