Литвицький: Для зменшення ризиків зростання інфляції необхідне прискорення зростання в АПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвицький: Для зменшення ризиків зростання інфляції необхідне прискорення зростання в АПК

Казна та Політика
172
Для зменшення ризиків зростання інфляції необхідно прискорення зростання в агропромисловому комплексі (АПК). Про це повідомив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна. "Темпи зростання в аграрному комплексі різко сповільнилися в порівнянні з відповідними стартовими місяцями 2011 р. Вони близькі до нульових (0,4% за січень-лютий)", - зазначив Литвицький.
За його словами, серед ризиків прискорення інфляції можна назвати "посилення агресивності в проведенні акцизної політики, вихід за межу помірності. Уже сьогодні (за три місяці року) алкогольно-тютюнові ціни зросли на 2,0%, що втричі вище інтегральної інфляції (0,7%)".
"Це може спровокувати прискорення загальної інфляції. А особливо в сегменті реалізації продуктів тваринного походження (понад 50% споживчого кошика представлені аграрною продукцією)", - підкреслив керівник групи радників глави НБУ. При цьому він відзначив історичний мінімум споживчої інфляції у вимірюванні до грудня - 0,7%. "Вірогідність закінчити рік з інфляцією менше закладеної в бюджет оцінюю в 90%... менше торішньої (4,6) - 60%", - зазначив Литвицький.
Нагадаємо, в лютому 2012 р. базовий індекс інфляції до січня також підвищився на 0,1 п.п. Інфляція в Україні за січень-березень 2012 р. складе 0,7%, в березні - 0,3%. Базова інфляція за березень 2012 р. до березня 2011 р. сповільнилася до 5,3% в порівнянні з 6,1% в лютому 2012 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас