Тігіпко: Ціни після збільшення соцвиплат зростуть, але незначно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Ціни після збільшення соцвиплат зростуть, але незначно

Казна та Політика
201
Ціни на товари і продукти в зв'язку зі збільшенням пенсій в рамках соціальних ініціатив президента України Віктора Януковича трохи зростуть, але в цілому це не призведе до значного погіршення економічної ситуації, заявив віце-прем'єр - міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко.
"Ми уважно стежимо за тим, що робиться з цінами, і повірте - займатися політичним самогубством ніхто не хоче. Якщо уряд буде ініціювати підвищення соціальних виплат і надавати людям підтримку однією рукою, а іншою рукою через неконтрольовані ціни забирати цю підтримку - люди це не зрозуміють", - заявив Тігіпко в інтерв'ю 5 каналу.
За його словами, за перші три місяці з початку року зростання цін склало 0,7%, виходячи з чого цей показник до кінця року не повинен перевищити 3%, хоча Кабінет міністрів планував 7,9%.
"Минулого року ми вперше за останні роки отримали інфляцію 4,6%. Коли не зростають ціни, то це біда для країни, це велика біда, ніж коли ціни ростуть на 7-8%. Це означає, що припинився попит, і якщо ми будемо збільшувати попит за рахунок збільшення пенсій, усіх виплат, то, безумовно, ціни будуть рости. Але ми зробимо все, щоб вони були абсолютно контрольовані, і щоб люди в кінці року побачили, що вони виграють від цього", - зазначив віце-прем'єр.
Він також нагадав, що фонд заробітної плати в цілому по Україні становить на рік близько 450 млрд грн, виплати пенсій через Пенсійний фонд - близько 220 млрд грн. Крім того, сума неофіційних виплат по заробітній платі оцінюється на рівні близько 40% від офіційного фонду зарплати. "Ми маємо приблизно 1 трильйон грн готівки, і ми говоримо про 20 млрд грн (виплат в рамках соціальних ініціатив - ред.). Так, можуть збільшитися ціни - я передбачаю, що максимум це 1%, якщо не буде додаткової реакції Нацбанку України і Кабінету міністрів", - упевнений Тігіпко.
При цьому він висловив упевненість, що збільшення соціальних виплат не позначиться і на курсі національної валюти.
"Все буде в порядку, все буде стабільно. Валютні резерви поки що достатньо великі, ціни на основні експортні товари поки тримаються досить хороші", - заявив Тігіпко. Він констатував, що багато чого також буде залежати від ситуації в Європі, проте, за його словами, там намітилося поліпшення. Крім того, зовнішні борги уряд Миколи Азарова, за його словами, скоротив, і сьогодні вони становлять 37% від держбюджету. "Думаю, ці витрати і позики ми збільшувати не будемо", - сказав Тігіпко.
"Середня пенсія сьогодні 1279 грн, і ми додаємо 100 грн, і всі лякають, що це зірве ситуацію макроекономічну в країні, і у нас буде колапс. Не буде нічого, все буде стабільно і добре", - підсумував він.
За соціальні ініціативи президента заплатять великі підприємства - Тігіпко
Збільшення пенсій і виплат в рамках соціальних ініціатив президента України Віктора Януковича відбуватиметься за рахунок економічного зростання, і в першу чергу великих підприємств, заявив Тігіпко.
"У першу чергу за рахунок економічного зростання - того, що ми передбачаємо, і того, що показує динаміку", - заявив Тігіпко.
"Ми прийшли, коли було достатньо серйозне економічне падіння в країні. Вдалося вже в 2010 році отримати 4,5% зростання, після цього в 2011 році - 5,2%, і зараз ми також розраховуємо приблизно на такий же, можливо, трохи нижчий, рівень економічного зростання, і це вже сьогодні дає нам можливість розраховувати на додаткові надходження в бюджет", - підкреслив він.
За словами міністра соціальної політики, сьогодні в Україні понад 80% надходжень до держбюджету дають 1,5 тис підприємств. "Тобто якщо говорити про наповнення бюджету, то це в основному великі підприємства, тому вони в першу чергу і заплатять більше", - зазначив Тігіпко. При цьому він підкреслив, що уряд щорічно намагається зменшити податкове навантаження на малий і великий бізнес.
Нагадаємо, в Україні з 1 травня підвищили пенсії майже для 13 мільйонів пенсіонерів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас