Українську бурову установку хочуть перекупити конкуренти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українську бурову установку хочуть перекупити конкуренти

Енергетика
1231
Плавучу бурову установку для України, яка зараз добудовується в Сингапурі, намагалися перекупити конкуренти України. Про це повідомив голова правління ВАТ "Ризька судноверф" Василь Мельник, пише "Коммерсант". Латвійський бізнесмен відмовився назвати країну або компанію-покупця, яка проявила інтерес до бурової платформи.
"Через деякий час після того, як наше підприємство дало передоплату за платформу в Сингапурі, яка зараз комплектується для України, брокери запропонували нам викупити її дорожче", - сказав Мельник.
За його словами, вартість СПБУ з урахуванням проводки в Чорне море і доукомплектації складе порядку 399 мільйонів доларів. "Наше підприємство купує базову установку в Сингапурі, ми її розбираємо, проводимо через Босфор, доставляємо її в Чорне море, знову збираємо, добудовуємо, комплектуємо її своїм обладнанням, утеплюємо і здаємо "Чорноморнафтогазу" "під ключ", розповів керівник ВАТ "Ризька судноверф".
Складання платформи, як і першої з закуплених НАК "Нафтогаз України" СПБУ "Петро Годованець" буде відбуватися в Туреччині.
"В Україні немає обладнаних місць достатньої глибини. Створення інфраструктури виллється в дуже значні витрати. До того ж нам необхідна достатня кількість дуже рідкісних, можна сказати, унікальних робітників, яких у світі дуже небагато. Уявіть, нам потрібно, по суті, розрізати платформу на сім частин, щоб вона пройшла міст під Босфором, а потім заново зібрати її, та ще так, щоб це було дійсно надійно. Це складна операція, яка буде коштувати близько 30% від вартості базової платформи", - пояснив Василь Мельник.
Коментуючи запит, відправлений народним депутатом Анатолієм Гриценком в минулому році в Генпрокуратуру і МВС, із заявою, що аналогічні бурові платформи були придбані норвезькими нафтовиками за 200-250 мільйонів доларів, керівник ВАТ "Ризька судноверф" зазначив, що вважає таке порівняння некоректним.
"Перш за все, норвежці закупили за цю ціну не готову бурову під ключ, а базову платформу, яку потім допрацьовували. Крім того, вони прийшли до виробників в 2008 році, в розпал кризи і сказали, що готові замовити 8 платформ на 6 років вперед, але тільки за спеціальною ціною. Тоді це було можливо - була криза. І виробники погодилися. Сьогодні вільних потужностей на цьому ринку вже немає".
За словами Василя Мельника "Нафтогаз України" запрошував для участі в тому тендері, де перемогло ВАТ "Ризька судноверф", десятки компаній, але, ніхто з них не з'явився і ніхто з них не виявив бажання брати участь у тендері.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас