Фінкризу було недостатньо висвітлено, ризики рецесії недооцінено — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінкризу було недостатньо висвітлено, ризики рецесії недооцінено

Казна та Політика
401
Світова фінансова криза висвітлювався недостатньо глибоко в перші місяці його розвитку в кінці 2007 - початку 2008 року, і глави центробанків не вжили всіх необхідних заходів для мінімізації її наслідків, заявив керуючий Банку Англії Мервін Кінг в лекції у радіопередачі BBC.
Стабілізація економіки та регулювання діяльності банків - "найсерйозніші й важкі завдання, які Банк Англії змушений був вирішувати останні десятиліття", зазначив Кінг. Вперше він визнав, що йому і його колегам треба було "кричати з усіх дахів" про ризики, пов'язані з укрупненням банків, як до фінансової кризи, так і після її початку.
На думку Кінга, його відомство несвоєчасно почало масову роз'яснювальну роботу з питань розростання державного боргу при спробах врятувати надмірно великі фінансові установи. Крім того, Банк Англії упустив наростаючі ознаки нестійкості економіки, оскільки вважав, що для стабільного економічного розвитку достатньо контролю інфляції.
ЦБ недооцінив ризики повномасштабної рецесії, "весь розмах того лиха, яке обрушилося на нас після того, як ризики стали реальністю", вважає Кінг.
Глава британського центробанку закликав державу терміново реформувати банківську систему, додавши, що найбільшим банкам треба бути обережнішими в питаннях видачі масштабних кредитів.
"Успішне регулювання означає розуміння великих ризиків і захист від них, а не тільки скрупульозне дотримання все більш детальних правил. Пам'ятати потрібно про ліс, а не про дерева, тобто розглядати не тільки окремі банки, але і їх взаємозв'язок з іншими банками і загалом економікою", - стверджує Кінг.
ВВП Великобританії впав у першому кварталі 2012 року на 0,2% в порівнянні з попередніми трьома місяцями, коли було зафіксовано його зниження на 0,3%. Подвійна рецесія (поновлення спаду до остаточного відновлення економіки після першого витка рецесії) спостерігається у Великобританії вперше з 1970-х років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас