S&P підвищило рейтинг Греції і встановило за ним "стабільний" прогноз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підвищило рейтинг Греції і встановило за ним "стабільний" прогноз

Казна та Політика
191
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) підвищило кредитний рейтинг Греції з рівня SD (вибірковий дефолт) до CCC і встановило за ним "стабільний" прогноз. Рейтингова дія проведена у зв'язку із завершенням програми обміну державних облігацій, йдеться в повідомленні агентства.
Нещодавно голова департаменту суверенних рейтингів Standard & Poor's Моріц Креймер заявив, що Греції може знадобитися нова реструктуризація державного боргу. "Ми присвоїли новим грецьким облігаціям, які інвестори отримали під час обміну, рейтинг "потрійне С". Це, звичайно, дуже низький рейтинг, що означає, що країні може знадобитися нова реструктуризація. Ймовірність цієї події досить велика, але, правда, ми не вважаємо, що вона відбудеться в найближчі 12 місяців. Тиск боргу на економіку Греції все ще дуже великий... Зараз уже основна частка грецького боргу зосереджена в офіційних кредиторів, так що будь-яка майбутня реструктуризація неминуче торкнеться саме їх, можливо, навіть ЄЦБ. Але я вважаю, що МВФ все ж таки залишиться за рамками реструктуризації", - зазначив Креймер.
Про те, що Греції в майбутньому знадобиться ще одна реструктуризація держборгу - цього разу в державному секторі, заявляв і старший економіст ING Карстен Бржескі.
Раніше уряд Греції виділив 18 млрд євро на рекапіталізацію банків. Кошти надійдуть з Грецького фонду фінансової стабільності. Фінансова допомога буде надана чотирьом великим грецьким банкам - National Bank, Alpha, Eurobank і Piraeus.
"Кабінет міністрів схвалив виділення коштів Грецького фонду фінансової стабільності у вигляді бондів Європейського фонду фінансової стабільності банкам, які їх потребують, для підвищення їх запасу ліквідності", - заявив представник уряду. Конкретні деталі надання допомоги будуть обговорюватися на майбутніх засіданнях Кабінету міністрів, додав він.
Допомога банкам є тимчасовим заходом, так як 6 травня 2012 р. в Греції пройдуть парламентські вибори і подальша допомога фінансовому сектору країни буде обговорюватися новим урядом з представниками ЄС і МВФ. За оцінкою МВФ, грецькі банки потребують 50 млрд євро.
У березні 2012 р. міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий суверенний кредитний рейтинг Греції з рівня RD ("обмежений дефолт") до B-, прогноз "стабільний". "Агентство вважає, що істотний ризик дефолту зберігається в зв'язку з надзвичайно високим рівнем заборгованості після угоди з приватними кредиторами".
Fitch стало першим міжнародним рейтинговим агентством, яке підвищило суверенний кредитний рейтинг Греції після вдалого завершення переговорів Афін з приватними кредиторам 10 березня щодо реструктуризації заборгованості. Крім того, це перше підвищення рейтингу після початку в країні боргової кризи в кінці 2009 р. і перше підвищення агентством Fitch рейтингу Грецької Республіки з 2003 р.
При цьому міжнародне рейтингове агентство Moody's в березні 2012 р. повідомляло, що кредитний рейтинг Греції в даний момент залишається на рівні С - найнижчому з можливих.
У 2009 р. Греція опинилася перед обличчям найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. Була загроза виходу країни з єврозони. У травні 2010 р. МВФ і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію в розмірі 110 млрд євро. У липні 2011 р. на екстреному саміті єврозони було ухвалено рішення про надання Греції другого пакета фінансової допомоги понад програму, що діяла.
Основною умовою для виділення Греції другого пакету фінансової допомоги, про яку домовлялися міністри країн єврозони, є досягнення в 2012 р. обсягу боргу, що не перевищує 121% ВВП. Обсяг кредитного траншу складе 130 млрд євро.
Натомість керівництво Греції зобов'язалося здійснити низку заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних видатків: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити робочі місця, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи дуже непопулярні в грецькому суспільстві.
Раніше приватні кредитори та інвестори висловили готовність списати Греції до 53,5% заборгованості за облігаціями в процесі реструктуризації боргу. Це дозволить країні скоротити боргове навантаження, що оцінюється в 350 млрд євро, приблизно на 100 млрд євро. Однак до початку 2012 р. Афіни та приватні кредитори не могли узгодити ключові параметри нових паперів, а саме термін їх дії і купонну прибутковість, від яких залежав масштаб втрат інвесторів в результаті реструктуризації.
З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних видатків.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас