Єврокраїни отримають 10 млрд євро для підняття економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокраїни отримають 10 млрд євро для підняття економіки

Казна та Політика
218
Голова Єврогрупи Жан-Клод Юнкер схвально висловився про плани щодо збільшення інвестицій в європейську економіку, яка сильно постраждала від заходів жорсткої економії. За словами Юнкера, направлення 10 млрд євро на рекапіталізацію Європейського інвестиційного банку може серйозно збільшити кредитоспроможність банку, що позитивно позначиться на економіці Європи, передає Reuters.
За словами фінансиста, зростання економіки не повинно досягатися винятково за рахунок консолідації бюджету країн Європейського союзу, і необхідно приділяти більше уваги заходам, що збільшують темп економічного зростання.
Як повідомлялося, Єврокомісія (ЄК) готує інвестиційний план, названий "план Маршалла для Європи", спрямований на відродження економічного зростання в європейських країнах, які сильно постраждали від заходів жорсткої економії.
Згідно з планом, в економіки 27 держав-членів Євросоюзу (ЄС) буде інвестовано 200 млрд євро. Інвестиції будуть направлені на розвиток інфраструктури, поновлюваних джерел енергії і високих технологій. Очікується, що план буде представлений на найближчому саміті ЄС, який відбудеться 28-29 червня 2012 р. в Брюсселі.
План включає в себе ідеї кандидата в Президенти Франції Франсуа Олланда, який запропонував вдатися до невикористаних ресурсів Європейського інвестиційного банку. Передбачається, що країни ЄС зроблять одноразовий внесок на загальну суму 10 млрд євро в рекапіталізацію банку, збільшивши тим самим його кредитоспроможність на 60 млрд євро і відкривши можливість для інвестицій у розмірі 180 млрд євро.
Крім цього, розглядається варіант отримання коштів від приватних інвесторів під гарантії Європейського механізму фінансової стабільності (EFSM). У цьому випадку передбачається використовувати 12 млрд євро, які EFSM не задіяв при наданні допомоги з подолання боргової кризи таким країнам єврозони як Греція, Португалія та Ірландія. Ця сума стане фінансовим важелем для залучення не менше 200 млрд євро приватного капіталу.
Також можливий варіант використання 12 млрд євро, незадіяних EFSM, для створення гібридного капіталу, щоб за рахунок боргових паперів Європейський інвестиційний банк фінансував державні та приватні інфраструктурні проекти.
Проект ЄК названий в пам'ять про запропонований в 1949 р. американський проект допомоги післявоєнній Європі, який був спрямований на відновлення європейської економіки, торгівлі та інфраструктури. Завдяки реалізації плану Маршалла післявоєнна Західна Німеччина (ФРН) змогла перетворитися на одну із найбільш передових індустріальних держав світу.
За матеріалами:
МIА Рейтер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас