Віхи тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня

349
Інформація про побиття Юлії Тимошенко під час перевезення з Качанівської колонії в харківську лікарню мала ефект інформаційної бомби. Соратники Юлії Володимирівни разом зі своїми союзниками з "Фронту змін" заблокували роботу Верховної Ради, вимагаючи розслідування інциденту. Європейські політики вимагають послаблень для Юлії Володимирівни, при цьому прямо натякаючи, що відмова бути присутніми на матчах Євро-2012 в Україні - це тільки квіточки.
З очевидних причин в ситуації навколо Тимошенко багато недомовленості, і ця порожнеча заповнюється учасниками політичного процесу. Симпатики Юлії Володимирівни все пояснюють свавіллям влади, опоненти - стверджують, що мова йде про сплановану провокацію. Особисте ставлення до лідера "Батьківщини" і ступінь інформованості про події в пенітенціарній системі - ось, мабуть, ключові фактори сприйняття того, що відбувається.
Показовою виглядає ситуація навколо омбудсмена. Ніна Карпачова, яка 14 років була Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, опинилась за бортом, після чого охоче підтвердила наявність гематом на тілі Тимошенко і била в усі дзвони через переведення з камери екс-прем'єра її сусідки по камері. Представники влади не знайшли нічого кращого, ніж привести до присяги нового омбудсмена Валерію Лутковську під час т. зв. надзвичайного засідання заблокованого парламенту. В результаті і легітимність, і авторитет Лутковської в новій ролі опинилися під сумнівом. По правді кажучи, не хочеться навіть заважати владі та опозиції грати в піддавки, але на кону стоїть доля 45-мільйонної держави. Невже наші політики не бачать, як швидко в сучасному світі заповнюється вакуум влади, навіть якщо керівництво країни періодично грає м'язами? Схоже, в Україні найактуальнішим видом весняних робіт стає щеплення патріотизму тим, хто називає себе елітою країни.
"Привіт" з Дніпропетровська
Серія вибухів в обласному центрі приголомшила всю країну. Група зловмисників, мотивація яких поки що незрозуміла, заклала фугасні заряди в бетонні урни. Три десятка постраждалих різного ступеню тяжкості, на щастя, жодного загиблого - це тільки арифметичні показники, як і чотири версії вибухів і троє підозрюваних, фотороботи яких поширила СБУ.
Враховуючи особливості використання вибухів на пострадянському просторі (в Росії та Білорусі), команді Януковича доцільно дистанціюватися від Путіна і Лукашенка. Звичайно, якщо курс на євроінтеграцію не є показушним.
Європа не мовчить
У Старому Світі швидко пригадали першому віце-прем'єру Валерію Хорошковському його минуле на чолі СБУ. Заодно європейські ЗМІ провели майстер-клас для українських політиків, спритно інтерпретувавши слова Валерія Івановича відповідно до поточного політичного моменту. Вийшло, що той висловив готовність поміняти звільнення Тимошенко на ратифікацію Угоди про асоціацію Україна - ЄС, хоча нічого подібного Хорошковський не говорив. Журналіст EurActiv, звичайно, вибачився перед високопоставленим українським чиновником, пославшись на складнощі перекладу, проте неприємний осад залишився.
Ситуація з Хорошковським відмінно ілюструє настрої в Європейському Союзі. Тамтешні політики практично в унісон з багатьма громадянами України висловили підтримку Тимошенко, а німецькі володарі, включаючи канцлера Ангелу Меркель, заявили про можливість бойкотування Євро-2012.
Цікаво, що здивування перебуванням Юлії Тимошенко в колонії виявив і російський президент Дмитро Медведєв, який готується стати прем'єром. Схоже, наша влада опинилася в геополітичних лещатах, і цей розклад не обіцяє їй нічого доброго.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас