Докотилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Докотилась

1552
Висока капіталізація, завидні кредитні рейтинги, низький рівень проблемних кредитів і стабільна рентабельність - так австралійські банки пережили глобальну кризу 2007-2008 років. Тоді фінансовому сектору країни вдалося вийти сухим з води завдяки жорсткому держрегулюванню і в буквальному сенсі відстороненості від західних проблем. Не останню роль зіграла і концентрація банківського ринку в руках місцевої "великої четвірки" - ANZ, Commonwealth Bank (CBA), National Australia Bank (NAB) і Westpac.
Через три роки хвиля кризи все ж досягла Зеленого континенту. В 2012-му аналітики пророкують рецесію банківського сектору і зниження темпів економічного зростання. Причина - надмірна залежність від уповільнення китайської економіки, частка Піднебесної в товарообігу країни досягає максимальних 20%. Австралійські банки опинилися в значно небезпечнішому становищі, ніж на початку 2008 року. Зараз вони не можуть розраховувати на щедру держдопомогу і гарантії для залучення коштів на міжнародних боргових ринках. Обіцяного урядом бюджетного профіциту в 2012-2013 роках навряд чи вдасться досягти, а значить, держоблігації Австралії вже не будуть такими привабливими для європейців, які активно кредитували "велику четвірку" під заставу цінних паперів. Ставки за кредитами для австралійських банків підвищаться, оскільки вже в 2012 році "четвірка" збирається рефінансувати $96 млрд. боргу європейським фінустановам.
Іпотечна зараза
На внутрішній ринок також надії мало: конкуренція за депозити населення посилилася, а частка проблемних позик зросла. Більшість проблем зосереджено в іпотеці. У структурі ВВП країни сектор нерухомості займає близько 8% - досить високий показник. Економіст JP Morgan Бен Джарман вважає, що Австралія наступає на граблі США і Європи, не помічаючи ризиків роздутого іпотечного ринку. "Було б дивно, якби Австралія стала єдиною країною, яка не постраждала, не бажаючи визнавати той факт, що ціни на активи не можуть зростати так, як вони зростали за попереднє десятиліття", - зауважує Джарман. За останні десять років ціни на нерухомість в Австралії виросли на 147%, в той час як доходи - всього на 57%. В середньому на $1 доходу австралійські банки видають $1,5 іпотечних і споживчих кредитів. В 2011-му маховик цін розігнався у зворотний бік: за підсумками минулого року ціни на нерухомість на Зеленому континенті впали на 3,7% - рекордної цифри за останні 12 років.
Усвідомлюючи загрози, великі фінустанови країни почали масово скорочувати персонал. Так, банк ANZ в 2012 році збирається скоротити штат на 700 осіб, Westpac планує позбавитися від 1600 співробітників. Проблеми австралійців підтверджують і рейтингові агентства: в минулому грудні S&P знизив рейтинги "великої четвірки" з АА до АА-, а в лютому те ж саме зробив Fitch. Британський Royal Bank of Scotland оголосив про намір закрити свої австралійські відділення. Основна причина - в підвищених ризиках, пояснюють експерти.
Мінус ще й у тому, що в 2011-му G20 не включила в список глобальних системних банків жоден австралійський банк. Для "великої четвірки" це додаткова проблема, оскільки присутність у списку означає першочергову міжнародну допомогу в разі кризових ситуацій. Але австралійські банки не є глобальними, працюючи переважно в замкнутому просторі свого континенту. І хоча уряд Австралії створив спеціальний резервний фонд фінансової стабільності в розмірі $20 млрд., цього недостатньо, щоб покрити збитки навіть одного з чотирьох банків у разі банкрутства. А розраховувати австралійці можуть тільки на себе.
Пошук альтернатив
Кількість так званих банків другого рівня (всі, крім "великої четвірки"), за останні п'ять років в Австралії скоротилася вдвічі. Так, восени 2008 року CBA купив у британської групи HBOS західно-австралійський Bankwest, заплативши всього $2,1 млрд., a Westpac придбав St. George за $17,5 млрд. Обидва банки були 5-м і 6-м номером в списку найбільших в Австралії, але скласти конкуренцію "великій четвірці" їм завадила криза. Тепер пріоритети банків змінилися - внутрішня конкуренція йде на другий план, потрібно думати, як підвищувати дохід, щоб на континенті не повторився сценарій Lehman Brothers.
Більш-менш серйозні позиції в секторі займають місцеві Bank of Queensland, Bank of Adelaide Bendigo, Suncorp і Macquarie Group. Проте недостатньо високі кредитні рейтинги не дають їм можливості конкурувати з квартетом лідерів. Є й винятки: регіональний банк Suncorp виношує амбітні плани щодо випуску структурованих покритих облігацій на суму $1 млрд. спільно з Deutsche Bank і Barclays як менеджерів випуску. Якщо операція відбудеться, це буде грандіозним проривом в банківському секторі Австралії, оскільки похитне гегемонію "четвірки" і відкриє шлях до розвитку для інших банків, у тому числі іноземних.
Австралійські банки ніколи не були тісно пов'язані з Європою. Так, на початку квітня NAB заявив про намір продати приналежні йому британські банки Yorkshire Bank і Clydesdale Bank, проблемні активи яких, за оцінками експертів, становлять близько 10%. "Кращий сценарій для NAB - продаж бізнесу у Великобританії, проте ми бачимо, що в даний момент вірогідність успішної операції дуже мала", - вважає банківський аналітик CBA Бен Цукер. Якщо знайти покупця все-таки не вдасться, вартість може коливатися в межах $90-180 млн. Банк Westpac відновив свою присутність в Європі після десятирічної перерви, проте мати справу з ризиками європейського бізнесу не збирається. Тому роздрібна філія банку, відкрита в 2011 році в Лондоні, обслуговує тільки приватних і корпоративних клієнтів, що мають інтереси в Австралії.
Інша справа - азіатські ринки, що розвиваються, до яких австралійські банки виявляють неприхований інтерес. CBA володіє міноритарними пакетами акцій у китайських банках Jinan City Commercial Bank і Hangzhou City Commercial Bank. Westpac має відділення в Китаї, Індії, Індонезії, Сингапурі та Гонконгу. А ось ANZ, розширюючи свою присутність в дев'яти азіатських країнах, навіть витратив $15 млн. на ребрендинг. Новий логотип банку виконаний у вигляді східної квітки лотоса і символізує єдність Австралії, Нової Зеландії та Азії. Інтерес австралійців і азіатів взаємний. "Скоро прийде момент, коли китайські банки захочуть вести бізнес в Австралії, проте ще не час", - упевнений банківський аналітик Credit Lyonnais Securities Asia Браян Джонсон. Можливо, саме Китай і стане порятунком для австралійських фінустанов.
Тетяна Буй
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас