ООН відреагувала на вибухи в Дніпропетровську — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН відреагувала на вибухи в Дніпропетровську

2927
Генеральний секретар Організації об'єднаних націй (ООН) Пан Гі Мун висловив стурбованість у зв'язку з терактами в Дніпропетровську. Згідно з оприлюдненою заявою, генсек висловив свої щирі співчуття народу України, рідним і близьким потерпілих. Пан Гі Мун бажає їм швидкого одужання, йдеться в заяві.
За даними Міністерства надзвичайних ситуацій України, станом на 7:00 суботи, 28 квітня ц. р., в лікарнях Дніпропетровська залишаються 22 постраждалих в результаті вибухів в місті напередодні, у тому числі троє у важкому стані, включаючи одного підлітка.
Як повідомлялося, міжнародні політики та громадські діячі виступили зі співчуттями українському народу. За словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, слова співчуття постраждалим в Дніпропетровську висловив Президент Європарламенту Мартін Шульц. Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон заявила, що Євросоюз готовий надати допомогу Україні у зв'язку з вибухами в Дніпропетровську. У МЗС РФ висловили готовність сприяти в розслідуванні вибухів у Дніпропетровську. Голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), віце-прем'єр-міністр Ірландії Еймон Гілмор виступив із засудженням вибухів.
Відреагували на трагедію і в УЄФА, де заявили, що вибухи в Дніпропетровську не вплинуть на впевненість організації в безпечному проведенні Євро-2012, який стартує на початку червня. Президент Федерації футболу України (ФФУ) Григорій Суркіс назвав вибухи в Дніпропетровську спробою дискредитувати Україну напередодні Євро-2012.
Очікується, що сьогодні в Дніпропетровську пройде Рада національної безпеки і оборони України (РНБО). З Президентом України Віктором Януковичем до Дніпропетровська прибуде секретар РНБО Андрій Клюєв і віце-прем'єр-міністр України, міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.
Вибухові пристрої, закладені в урни, спрацювали в Дніпропетровську 27 квітня в період з 11:50 до 13:02 в різних місцях на проспекті Карла Маркса. Причини вибухів встановлюються, за фактом подій правоохоронні органи проводять розслідування. Заступник міністра внутрішніх справ України Василь Фаринник повідомив, що в Дніпропетровську було використано оболонковий вибуховий пристрій без додаткової начинки.
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що в результаті вибухів в Дніпропетровську постраждали 29 людей. Прокуратура Дніпропетровської області за фактом вибухів в центрі Дніпропетровська порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.258 ККУ (терористичний акт). У Генпрокуратурі також повідомили, що кримінальні справи за статтею тероризм були порушені по кожному вибуху в місті Дніпропетровську окремо, проте вони були об'єднані в єдине провадження. Пізніше Пшонка повідомив, що розслідування дніпропетровських вибухів доручено центральному апарату Служби безпеки України. Також, за словами Пшонки, ніхто з "дніпропетровських терористів" на зв'язок не виходив, вимоги не висувалися. У свою чергу голова СБУ Ігор Калінін заявив, що вибухи в Дніпропетровську схожі на вибух, що стався 16 листопада 2011 р.
Янукович доручив вжити вичерпних заходів щодо встановлення в найкоротші терміни, до 4 травня, винних у скоєнні терактів осіб. У свою чергу Микола Азаров на своїй сторінці в Facebook заявив, що теракти будуть розкриті найближчим часом. Азаров також зазначив, що теракт в Дніпропетровську вигідний зацікавленим в дестабілізації ситуації в країні.
Дніпропетровська облдержадміністрація з 27 квітня по 2 травня заборонила проводити в місті масові заходи. У той же час, як заявив голова Дніпропетровської ОДА Олександр Вілкул, масові заходи, заплановані після 3 числа (випускні вечори і останні дзвінки), швидше за все, відбудуться.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас