Що буде з цінами на продукти у травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з цінами на продукти у травні

Аграрний ринок
862
Квітень, як і прогнозували нам експерти, не приніс істотних втрат для наших з вами гаманців. Підсумкова сума споживчого кошика, ціни на продукти в якому ми щотижня відстежуємо в одному і тому ж супермаркеті, стала навіть трохи дешевшою, пише Сегодня.
Вона склала 2830,96 грн, тоді як в березні дорівнювала 2833,03 грн. За цей місяць більше стала коштувати курятина і буряк, а менше - сир, банани, апельсини і гречка. Що ж стосується прогнозу на травень, то експерти обіцяють нижчу вартість яєць, молодих овочів і молока. А подорожчати може свинина, буряк і морква торішнього врожаю.
Хліб: ціни на місці
Стабільні розцінки на борошно дають можливість цінам на соціальні сорти хліба стояти на місці вже багато місяців поспіль. "Навіть статистика по Україні нині показує абсолютно завмерлу вартість хліба, - розповідає Микола Верницький. - І оскільки інші фактори, що впливають на ціноутворення, зараз особливо не змінюються, то й хліб будемо купувати в травні за колишньою ціною". Тобто батон коштуватиме 3,25-3,5 грн, "Український" - 3,4 грн.
Яйця: курс на зниження
Як і припускали наші експерти, яйця в квітні, після великодніх свят, подешевшали. Правда, не набагато, на 50-60 копійок, і не у всіх виробників. Але тенденція до зниження цін все-таки намітилася. І зараз середня вартість десятка яєць становить 8,4-10,5 грн замість 9-11 грн. За словами Олександра Бакуменка, голови Союзу птахівників України, в травні кури будуть нестися ще більше. "А це призведе до того, що ціни в середньому опустяться ще на 10-15%", - вважає експерт. Такий же прогноз дає і Микола Верницький, директор консалтингового агентства "ПроАгро". Якщо він справдиться, то десяток яєць коштуватиме 7,15-9 грн.
М'ясо: свинина в "плюсах" через пікніки
Досить спокійно в цьому місяці "поводили" себе ціни на м'ясо: навіть на Великдень не було особливого зростання, лише окремі торговці на ринках могли "накинути" зверху по 5 грн на кілограмі свинини - тоді за задню частину просили не 60, а 65 грн/кг. "Але такі високі ціни були тільки вранці і вдень. Я ж купувала м'ясо перед Великоднем після роботи, і вдалося купити відмінну свинину на виноградарському ринку за 45 грн", - розповідає киянка Лідія П. У супермаркетах зростання цін на свинину відзначено не було. А ось курятина "підросла" в середньому за місяць на 30-70 копійок - у нашому магазині тушка коштує не 17,42 грн/кг, а 18,15 грн. Яловичина ж, як коштувала, так і коштує - в середньому 65 грн за кіло задньої частини. "Її і так не поспішають брати, до чого ставити ціни вищі", - кажуть продавці.
У травні картина трохи зміниться. Єлизавета Святківська, експерт з ринків м'ясопродуктів Українського клубу аграрного бізнесу, розповіла нам, що свинина на оптовому ринку вже зараз підростає у ціні у зв'язку зі зростаючим попитом - адже на носі розпал шашликового сезону. "Крім того, з Європи найближчим часом не передбачається великої кількості імпорту цього виду м'яса, як часто це в нас бувало, - продовжує експерт. - Та й європейські ціни нині теж підросли. Так що на зниження розраховувати не варто. Швидше за все, в травні ціни на свинину в роздробі навіть підростуть, приблизно на 4-5%. Але подорожчання буде поступовим, протягом усього місяця. Однозначно не зміниться вартість яловичини, так як співвідношення ціни і попиту на неї залишається незмінним".
Курятина, за словами Єлизавети Святківської, дорожчала в квітні через попит, що підвищився, як найдоступніший вид м'яса. У травні ж експерт прогнозує на неї стабільні ціни, і лише одна причина може змусити їх зростати: якщо сильно збільшиться експорт до Росії. Проте зараз експерт не береться передбачити, чи станеться це і на скільки тоді може подорожчати куряче м'ясо. Якщо справдиться такий прогноз, до кінця травня будемо купувати свинину по 63 грн/кг, яловичину - по 65 грн/кг, курячу тушку - по 18,5-19,5 грн/кг.
Молочні продукти: дешевше на копійки
У квітні ціни на молочну продукцію залишалися відносно стабільними. Єдине, в супермаркеті, де ми проводимо свої спостереження, тільки трохи подешевшав домашній сир (з 9,22 до 9,16/250 г). За словами Тараса Гагалюка, експерта з молочних ринків Українського клубу аграрного бізнесу, в опті ціни на молокопродукти таки трохи знизилися. Причина тому - більш низька вартість сирого молока, яке закуповується у приватних господарствах. У свою чергу, на зниження цих цін вплинуло "заморожування" експорту наших сирів до Росії, а також сезонне збільшення надоїв молока.
"В роздробі це поки що не сильно стало помітно, тому що і в опті ціни опустилися всього лише на 1-2%, - розповідає експерт. - До того ж експорт сирів вже відновився, а значить, серйозного падіння цін на продукцію для споживачів чекати не варто. Максимум, що може статися, - це зниження вартості на все ті ж 1-2%, як на сири, так і на інші молокопродукти. Нижчою вона не стане, тому що через цю "сирну війну" було припинено виробництво, тобто самих молокопродуктів стали робити менше. Було б їх з надлишком - виробники б "скидали" ціни, а так вони не бачать для цього підстав". Якщо такий прогноз виправдається, то в травні зможемо купувати домашній сир по 8,98 грн/кг, молоко по 6,78 (замість 6,92), твердий сир по 60,76 грн/кг (замість 62).
Крупи і борошно: без змін
Як і на ринку олії та цукру, тут спостерігається цінове затишшя. Навіть гречка, на яку Микола Верницький прогнозував невелике подорожчання, втрималася в рамках квітневої вартості, а подекуди навіть трохи подешевшала (наприклад, в магазині, за яким ми спостерігаємо, - з 9,83 до 9,27 грн/кг). Середня ж ціна гречаної крупи залишилася в діапазоні 9,5-10 грн/кг. Як пояснив нам експерт, причини для такого стану справ аналогічні причинам стабільних цін на цукор і олію: хороший торішній урожай до цих пір лежить на складах у великій кількості. "І за такої хорошої пропозиції зараз досить низький попит, - говорить Микола Верницький. - Навіть перед Великоднем не було традиційного щорічного зростання попиту на борошно. І в травні не слід чекати чогось нового, немає причин ні для подорожчання, ні для зниження цін ні на крупи, ні на борошно". А значить, борошно буде коштувати 3-5 грн/кг, гречка - 9,5-10, рис - 10-12 грн/кг.
Цукор: ціни - стоп!
Вартість цукру в квітні завмерла на березневому рівні - в середньому 7-8 грн/кг. Таку ситуацію прогнозував Микола Верницький. У травні, на думку експерта, ситуація не зміниться. "Зазвичай цукор ближче до кінця сезону дорожчав, але цього разу урожай був хороший, запасів на складах вистачає, тому ціни і не піднімаються". Так що в травні, як і раніше, будемо платити за солодкий пісок 7-8 грн/кг.
Соняшникова олія: все стабільно
Цей продукт також не змінювався в квітні в ціні. Середня ціна літрової пляшки олії продовжує складати 13-14 грн. За словами Миколи Верницького, така стабільність пов'язана з тим, що запаси виробленої олії на складах залишаються досить великими, от і немає приводу для зростання цін. Ну, а опускати їх не виходить, адже інакше не будуть окупатися витрати на виробництво. У травні експерт не прогнозує жодних змін на цьому сегменті ринку. А значить, так і будемо купувати олію по 13-14 грн/л.
Вітаміни: огірки - по 15 грн, полуниця - по 50
Про ціни на овочі та фрукти нам розповів Ігор Стрелюк, експерт плодоовочевого ринку Українського клубу аграрного бізнесу.
Ціни на "борщовий набір" старого врожаю будуть в травні відносно стабільні. Так, без змін залишиться вартість картоплі, капусти та цибулі. А ось морква і буряк (їх запасів набагато менше) можуть дещо піднятися в ціні. Так, капуста і цибуля будуть продаватися по 0,9-1,4 грн/кг, картопля - по 1,7-3,5 (залежно від регіону України, найдорожчий овоч - на Сході країни). А ціни на буряк піднімуться з 0,9-1,5 до 1,8-2,2 грн/кг, на моркву - з 2-3 до 2,5-4 грн/кг.
У травні стане більше молодих овочів, ціни на які будуть поступово опускатися. Так, рання капуста і редиска коштуватимуть 11-14 грн/кг (зараз - 18-25). З 16-18-х чисел місяця надійде у продаж перша молода українська картопля, вирощена на півдні. Стартова ціна на неї буде порядку 18-20, а до кінця місяця вона може знизитися до 12-14 грн/кг. Українські огірки з 22-23 подешевшають до 13-15 грн/кг, а помідори - з 20 до 16 грн/кг.
З 20 травня можна чекати першу українську полуницю, вартість якої буде коливатися в діапазоні 45-55 грн/кг, і такою може залишитися до кінця місяця. На імпортні ж фрукти, такі як апельсини і банани, ціни повинні залишитися такі ж, як і сьогодні: 10-11 і 11-14 грн/кг відповідно.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас