Не в цей газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не в цей газ

Енергетика
917
Україна відмовляється від створення резерву газу, який зазвичай формувався для забезпечення стабільності поставок в ЄС. Вчора в компанії "Укртрансгаз" повідомили, що цього року закачають в підземні сховища всього 17-18 замість звичайних 22-25 млрд кубометрів газу. Фактично тепер запаси палива повинні створювати "Газпром" або ЄС, і на їх зберіганні "Нафтогаз" може заробити близько $300-400 млн на рік. Втім, таке рішення може погіршити відносини України з "Газпромом" і європейськими споживачами, вважають експерти.
В цьому році "Укртрансгаз" закачає в підземні сховища газу (ПСГ) всього 17-18 млрд кубометрів палива, повідомив учора журналістам начальник департаменту науково-технічної діяльності та зовнішніх зв'язків компанії Роман Шимко. Зазвичай до початку опалювального сезону "Укртрансгаз" накопичує в ПСГ 22-25 млрд кубометрів газу в якості гарантії його безперебійного транзиту в ЄС. "Але в цьому році ми закачаємо обсяги, яких Україні достатньо для проходження опалювального сезону", - заявив Шимко.
У НАК "Нафтогаз України" слова Романа Шимка не коментують. Але як розповіло високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерго, рішення скоротити накопичення газу в ПСГ пов'язане з наміром "Нафтогазу" домогтися від "Газпрому" і європейських споживачів газу плати за зберігання необхідного їм взимку страхового обсягу палива в українських сховищах. "Україна з року в рік витрачає значні кошти на купівлю влітку газу у "Газпрому" - ми беремо для цього великі кредити і платимо відсотки. У результаті взимку "Газпром" використовує цей газ для забезпечення країн Євросоюзу понадконтрактними обсягами в разі різкого похолодання, продаючи його за дуже високою ціною. В результаті ми від цього не тільки нічого не виграємо, але і втрачаємо на банківських відсотках за кредитами", - говорить співрозмовник.
У лютому цього року у зв'язку з рекордним зниженням температури в Європі "Газпром" щодня поставляв в ЄС лише 300 млн кубометрів газу, а Україна на прохання російської монополії і європейських споживачів газу відправляла 500 млн кубометрів газу на добу зі своїх ПСГ. "Ми, по суті, врятували Європу від холодів завдяки газу, який закачали в ПСГ влітку за свій рахунок. "Газпром" продав його на 40% дорожче звичайних обсягів, а ми замість грошової компенсації отримали порцію образливих звинувачень - нібито Україна краде газ і недопостачає його в Європу", - заявило джерело в Міненерго. За його словами, тепер "Газпрому" або ЄС доведеться самим закачати газ в українські ПСГ та заплатити за його зберігання.
В "Газпромі" вчора не стали офіційно коментувати заяви Міненерго. Неофіційно співрозмовник "Комерсант" у монополії зазначив, що питання забезпечення стабільності транзиту газу в країни Євросоюзу повністю лягає на Україну як на країну-транзитера. Втім, на думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Олександра Гудими, Україна повинна лише забезпечити безперебійний транзит газу, що надходить на вході в газотранспортну систему, а не додавати в ГТС паливо зі своїх ПСГ, придбане заздалегідь.
Експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук зазначає, що "Газпрому" або європейським споживачам газу для забезпечення безпечного проходження зимового сезону потрібно буде закачати додатково 5-7 млрд кубометрів газу в українські ПСГ. "Україна може заробити на його зберіганні як мінімум $300-400 млн додаткових коштів", - зазначає Корольчук. Це частково компенсує втрати від зниження обсягів прокачування газу "Газпромом" у зв'язку з введенням в експлуатацію газопроводу Nord Stream.
Однак, як зазначає Гудима, ініціатива "Нафтогазу" здатна погіршити взаємини України з країнами Євросоюзу і "Газпромом". "Не можна просто самоусунутися і сказати, що нас не хвилюють проблеми споживачів газу", - говорить він. "Відносини з "Газпромом" сьогодні і так не особливо конструктивні - ми ніяк не можемо домовитися з ним про зниження ціни газу, яка для України найвища в країнах Східної Європи. Тому в цій ситуації "Нафтогазу" нічого втрачати, і його ініціатива цілком логічна. Принаймні, вона принесе живі гроші компанії, а не втрати у вигляді банківських відсотків, як зараз", - стверджує Юрій Корольчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас